Dokazano: Ne postoji veza između raka i upotrebe mobilnih

Istraživanje danskih naučnika ističe da povezanost tumora na mozgu i upotrebe mobilnih ne postoji ni kod onih koji mobilne koriste godinama
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 16:08h

Dugotrajno korišćenje mobilnog telefona ipak ne povećava opasnost za stvaranje tumora na mozgu, zaključeno je nakon dugogodišnjeg istraživanja u Danskoj, a takav je zaključak suprotan tvrdnji Svjetske zdravstvene organizacije, objavio je u petak magazin British Medical Journal.

Krajem maja, Međunarodni centar za istraživanje raka, agencija Svjetske zdravstvene organizacije, ocijenio je kako je korišćenje mobilnih telefona možda kancerogeno za ljude.

Dansko istraživanje sprovedeno na više od 350.000 korisnika mobilnih uređaja ne potkrepljuje tu tezu. Naprotiv, istraživanje danskih naučnika ističe da povezanost tumora na mozgu i upotrebe mobilnih ne postoji čak ni među osobama koji mobilne telefone koriste više od 13 godina.

Grupa naučnika koju je vodila Patricija Frej iz Danskog instituta za epidemiologiju raka istražila je podatke pretplatnika mobilne telefonije u Danskoj u razdoblju od 1990. do 2007. i uporedila stopu pojave tumora na mozgu kod njih i osoba koje ne koriste mobilne uređaje.

Među 358.403 vlasnika mobilnih, Danski istraživači su zabilježili istu stopu pojave glioma (vrste raka mozga) i raka centralnog nervnog sistema kao i kod onih koji mobilne telefone čak i ne posjeduju. Stopa je jednaka bez obzira na dužinu korišćenja tih aparata.

Stručnjaci koji nisu učestvovali u ovom istraživanju naglašavaju kako je njegov obim impresivan.

Bonus video: