Nivo inteligencije tinejdžera može značajno da varira

Korišćeni su standardni testovi za merenje "verbalnog IQ-a" (jezičkih i aritmetičkih sposobnosti, opšteg znanja i memorije) i "neverbalnog IQ-a".
0 komentar(a)
tinejdžeri, Foto: Www.sp.life123.com
tinejdžeri, Foto: Www.sp.life123.com
Ažurirano: 21.10.2011. 13:11h

Kod tinejdžera može doći do velikih promjena u nivou inteligencije tokom nekoliko godina, kako na bolje, tako i na gore, što je posljedica promjena u strukturi mozga, a ne djelovanja hormona, utvrdili su stručnjaci Londonskog univerzitetskog koledža (UCL). Ovim se stavlja pod znak pitanja svrsishodnost testiranja koeficijenta inteligencije (IQ) tokom prvih godina školovanja, na osnovu kojeg se ponekad određuju opcije u obrazovanju i budućoj karijeri djeteta, izvestila je francuska novinska agencija AFP. Britanski tim je 2004. testirao inteligenciju 33 tinejdžera starosti od 12 do 16 godina. Korišćeni su standardni testovi za merenje "verbalnog IQ-a" (jezičkih i aritmetičkih sposobnosti, opšteg znanja i memorije) i "neverbalnog IQ-a" (u koji spada identifikacija nedostajućih djelova slike, rješavanje vizuelnih zagonetki itd.).

Nije jasno da li su eventualne promene IQ u odraslom dobu posljedica ranog ili kasnog razvoja i da li u njima obrazovanja igra neku ulogu

Drugo testiranje ove grupe tinejdžera je obavljeno tokom 2007. i 2008, pri čemu je uočeno da je IQ u tom periodu kod nekih ispitanika povećan ili smanjen i do 20 poena. MRI snimci su pokazali da je u periodu između dva snimanja došlo do velike promjene u strukturi mozga nekih ispitanika. Pri tom je utvrđeno da je povećanje verbalne inteligencije praćeno većom gustinom sive mase u lijevom motornom korteksu, dijelu mozga koji je odgovoran za govor. Porast neverbalne inteligencije pratilo je povećanje sive mase u delu mozga koji se naziva prednji cerebelum i u vezi je s pokretima ruku. Pri tom, povećanje jedne vrste inteligencije nije nužno praćeno i povećanjem IQ druge vrste, utvrdio je londonski tim. Stručnjaci UCL su utvrdili nedvosmislenu vezu između rezultata na testovima inteligencije i tadašnjeg stanja strukture mozga ispitanika. Neka ranija istraživanja su ukazivala da se struktura mozga može znatno mijenjati i u odraslom dobu.

Na primjer, prilikom testiranja londonskih taksista utvrđeno je da im je dio mozga poznat kao hipokampus, nadprosječno veliki, a on je od ključne važnosti za navigaciju i pamćenje. Keti Prajs profesor sa UCL ističe da se postavlja pitanje da li se i nivo inteligencije mijenja tokom odraslog doba, ukoliko se mijenja i struktura mozga. Odgovor na to pitanje je potvrdan, kazalao je Prajs. Još, međutim, nije jasno da li su eventualne promene IQ u odraslom dobu posljedica ranog ili kasnog razvoja i da li u njima obrazovanja igra neku ulogu. Profesorka Prajs ističe da je kod djece najvažnije da se poslije testa inteligencije prerano "ne otpišu" ona koja su na njemu slabo prošla, jer njihov IQ već kroz nekoliko godina može znatno da se popravi.

Bonus video: