Lovci na blago poharali arheološko nalazište kod Pljevalja

Nepoznate osobe su uz pomoć detektora za otkrivanje dragocjenih metala lokaciju prekopali i istražili u potrazi za vrijednim predmetima
165 pregleda 0 komentar(a)
nadgrobna ploča Mejtef, Foto: NVO "Breznica"
nadgrobna ploča Mejtef, Foto: NVO "Breznica"
Ažurirano: 21.10.2011. 11:42h

Arheološko nalazište u mjestu Mejtef nedaleko od sela Gradac kod Pljevalja opustošeno je i uništeno poslije pohoda lovaca na blago.

Kako se navodi u saopštenju NVO "Breznica", za sada nepoznate osobe su uz pomoć detektora za otkrivanje dragocjenih metala pomenutu lokaciji prekopali i istražili u potrazi za vrijednim predmetima.

"Na pomenutoj lokaciji još su vidljivi tragovi kopanja i uništavanja pomenutog lokaliteta. Ovo izuzetno arheološko nalazište je otkriveno savim slučajno, kada je bujični potok, otkrio nadgrobne ploče dva živopisna nadgrobna spomenika.

Slučaj je htio da zasluga za ovo otkriće pripadne jednom aktivisti naše nevladine organizacije, koji je prilikom patroliranja i rada na suzbijanju krivolova, slučajno otkrio ovo, do tada potpuno nepoznato arheološko nalazište.

"Pozivamo policijske i druge nadležne državne organe, da na krajnje odgovoran način otkriju i pravdi privedu, a kasnije i javno objave imena osoba"

Naši aktivisti su istog dana izašli na teren, obišli i fotografisali pomenuti lokalitet i sve što se tada na njemu nalazilo. Kasnije smo telefonskim putem obavijestili Zavod za zaštitu spomenika u Podgorici.

Vjerujući da se radi o arheološkom blagu izuzetne vrijednosti, tada nismo tu informaciju objelodanjivali. Nedugo zatim su "Pljevaljske novine" objavile priču o ovom otkriću sa izjavom direktora Muzeja, gospodinom Manojlovićem, koji je tada rekao da se ne radi o nekom značajnijem nalazištu.

Vjerujemo da je na ovaj način i on pokušao da zaštiti ovo nalazište. Nažalost adekvatne zaštite države za ovaj lokalitet nije bilo i organizovane grupe pljačkaša su uz pomoć najsavremenije i softisicirane opreme opljačkali i ovo arheološko nalazište, kao što su ranije pljačkali brojna druga", navodi se u saopštenju koje je potpisao Milorad Mitrović.

Kako se dodaje, neke od nadgrobnih spomenika, slučajno ili namjerno lopovi su trajno oštetili. Neki kameni djelovi su odneseni.

"Ovakvih pojava je bilo i ranije, ali su pljačkaši ohrabreni nereagovanjem nedležnih službi. Pozivamo policijske i druge nadležne državne organe, da na krajnje odgovoran način otkriju i pravdi privedu, a kasnije i javno objave imena osoba, koje posjeduju skupocjenu opremu i alate pomoću kojih, posljednjih godina pljačkaju arheološka nalazišta", zaključuje se u saopštenju.

Lokalitet nije istražen

Direktor Zavičajnog muzeja u Pljevljima Risto Manojlović ne posjeduje informaciju da je nalazište u Mejtefu uništeno, ali je rekao da će obići taj lokalitet, kako bi se uvjerio o čemu se radi.

"Tada smo našli nadgrobni spomenik i nikakvih drugih arheoloških tragova nijesmo mogli da vidimo"

On je kazao da taj lokalitet nikada nije istraživan osim što je prije nekoliko godina nađen nadgrobni spomenik veličine 1,8 metara i debljine 40 centimetara, kojeg je najvjerovatnije na tom mjestu na kojem je pronađen donijela bujica.

Manojlović je kazao da takvih nadgrobnih spomenika ima na desetine u pljevaljskoj opštini i da su pokušali da ga premjeste ali to nijesu mogli da urade, jer se nalazio na nepristupačnom terenu.

"Taj lokalitet nije istražen, možda ima nešto, ali to nije potvrđeno nikada. Tada smo našli nadgrobni spomenik i nikakvih drugih arheoloških tragova nijesmo mogli da vidimo", rekao je Manojlović.

Bonus video: