Ako radite noću ili u smjenama, imate veće šanse da obolite od multiple skleroze

Osobe koje su najmanje tri godine radile u noćnoj smjeni prije navršene 20. godine, imaju veće šanse da obole od multiple skleroze
83 pregleda 0 komentar(a)
multiple skleroza, Foto: Shutterstock.com
multiple skleroza, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.10.2011. 16:44h

Mladi koji rade po smjenama ili isključivo noćne smjene, i nemaju normalan san, dvaput su više izkloženi riziku obolijevanja od multiple skleroze, za razliku od onih koji nikad nisu radili u smjenama, rezultati su studije Instituta Karolinska Stokholm.

Tokom istraživanja, naučnici su analizirali više od 6.000 oboljelih i novooboljelih od multiple skleroze uzrasta 16 do 70 godina.

Osobe koje su najmanje tri godine radile u noćnoj smjeni prije navršene 20. godine, imaju veće šanse da obole od multiple skleroze. Noćni rad ili rad u smjenama remeti cirkadijalni ritam i izlučivanje melatonina i povećava upalne reakcije, a time i razvoj bolesti.

Prethodna istraživanja potvrđuju da rad u smjenama, rad tokom noći ili rotirajuće radno vrijeme povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, poremećaja štitne žlijezde i raka

Prethodna istraživanja potvrđuju da rad u smjenama, rad tokom noći ili rotirajuće radno vrijeme povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, poremećaja štitne žlijezde i raka.

Multipla skleroza je sporo napredujuća bolest centralnog nervnog sistema koju karakteriše gubitak bijele mase u mozgu i kičmenoj moždini što rezultuje različitim neurološkim simptomima i znakovima.

Uzrok bolesti nije poznat. Početak se katkad može povezati sa nekom pritajenom virusnom infekcijom koja pokrene patološki imuni odgovor. Moguće objašnjenje je i porodična sklonost.

Bolest se najčešće javlja između 20. i 40. godine života i češća je kod žena nego kod muškaraca.

Bonus video: