Umjetnici i osobe sa invaliditetom zajedno

Projektom se omogućava osobama sa invaliditetom da postanu konzumenti kulturnih sadržaja uklanjanjem fizičkih barijera i prilagođavanjem umjetničkih sadržaja
72 pregleda 0 komentar(a)
invalid, Foto: Nenad Mandić¸ arhiva "Vijesti"
invalid, Foto: Nenad Mandić¸ arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.10.2011. 14:45h

Regionalni susret “Bez granica - inkluzija, kultura i umjetnost”, koji četvrti put organizuje NVO “Performa Ars International”, biće održan od 22. do 26. oktobra u bjelopoljskom Centru za kulturu.

“Bez granica“ okuplja umjetnike i osobe sa invaliditetom iz Ljubljane, Beograda, Sarajeva, Podgorice, Trebinja i Kotora, kako bi uključili u kreativni proces i zainteresovane osobe sa invaliditetom (OSI) iz Kolašina, Mojkovca, Berana, Rožaja i Bijelog Polja.

Ovim projektom, kako se navodi u saopštenju organizatora, omogućava se osobama sa invaliditetom da postanu konzumenti kulturnih sadržaja uklanjanjem fizičkih barijera za korisnike kolica i prilagođavanjem umjetničkih sadržaja u formatima koji odgovaraju vrsti njihovog hendikepa (audio-naracija i program na Brajevom pismu), da prolaze kroz kreativne procese u inkluzivnom radu sa profesionalnim umjetnicima (radionice i javne prezentacije).

U okviru manifestacije, u subotu u 20 sati, biće izvedena plesna predstava “Reset” za koju koreografiju potpisuje Danica Arapović, a rađena je u koprodukciji Grupe “Hajde da..” i Ustanove kulture “Vuk Karadžid” iz Beograda. Od 22. do 26. oktobra biće otvorena radionica savremne igre koju će voditi koreografkinja Sanja Krsmanović-Tasić i profesionalna igračica Bojana Mišić.

U srijedu, 26. oktobra, u 11 sati biće završni performans otvoren za javnost “O umjetnicima: Sanja Krsmanović-Tasić”, po obrazovanju filolog i pedagog-koreograf savremene i džez igre.

U realizaciju projekta uključeni su Centri za socijalni rad Kolašin, Mojkovac, Berane, Rožaje i Bijelo Polje, javne ustanove i NVO koje se bave zadovoljavanjem potreba osoba sa invaliditetom na sjeveru Crne Gore.

Bonus video: