Nakon Dubrovnika, knjiga "Svijeća ispod glasa" promovisana u Kotoru

Knjigu su uredili hrvatski književnik, akademik Tonko Maroević i crnogorski književnik Aleksandar Bečanović
134 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 12:34h

Nakon Dubrovnika, promocija knjige poezije „Svijeća ispod glasa", zbirke savremene poezije hrvatskih i crnogorskih autora, održana je preksinoć i u Kotoru.

Knjiga je objavljena u okviru projekta „Dubrovnik i Kotor gradovi i knjige" koji zajednički realizuju Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Dubrovačke knjižnice, a finansira ga Evropska unija sredstvima za prekogranični program saradnje Hrvatske i Crne Gore.

U knjizi „Svijeća ispod glasa" objavljena je poezija autora iz Hrvatske i Crne Gore: Kruno Kvin, Vesna Parun, Ivan Slamnig, Vesna Krmpotić, Dubravko Škurla, Danijel Dragojević, Milan Milišić, Luko Paljetak, Jakša Fiamengo, Gordana Benić, Mladen Lompar, Ljubomir Đurković, Milorad Popović, Nebojša Nikčević, Balša Brković, Aleksandar Bečanović, Pavle Goranović, Jelena Nelević, Sanja Martinović i Dragana Tripković.

Knjiga neće biti u prodaji, već će biti distribuirana bibliotekama i knjižarama

Knjigu su uredili hrvatski književnik, akademik Tonko Maroević i crnogorski književnik Aleksandar Bečanović.

Luko Paljetak kazao je "Vijestima" da je riječ o knjizi koja je udružila hrvatsku i crnogorsku savremenu poeziju i pokazala ih sučeljene.

"Na neki način pokazala razliku ali i sličnosti u poetikama, gledanju na ovaj svijet današnji i neki prošli. Ovaj projekat je značajan i zbog toga što nudi ono što je potrebno ponuditi, a to je jedno zajedničko poetsko viđenje ovoga našeg kraja, ovog našeg kutka svijeta iz kojeg mi možemo razumjeti univerzum i bez kojeg se drukčije ne da ništa razumjeti.

"Mislim da se svijet današnji kakav je, a jako je okrutan i opak, ne da razumjeti bez poezije"

Upravo to sučeljenje poetika, pjesničkih riječi i slika koje su tamo okupljene to je bilo vrlo zanimljivo i biće zanimljivo onima koji će ovu knjigu uzeti u ruke", kazao je Paljetak.

Knjiga neće biti u prodaji, već će biti distribuirana bibliotekama i knjižarama. Paljetak kaže da je to njena osnovna namjena, da u svijetu koji se danas na neki način odrekao poezije, ponudi poeziju kao rješenje shvatanja trenutka ovoga svijeta.

"Mislim da se svijet današnji kakav je, a jako je okrutan i opak, ne da razumjeti bez poezije", zaključio je Paljetak.

Na promocijama u Dubrovniku i Kotoru govorili su Maroević, Bečanović, hrvatska pjesnikinja Vesna Krmpotić, hrvatski pjesnik Jakša Fiamengo, hrvatski književnik i akademik Luko Paljetak, crnogorski dramski pisac i pjesnik Ljubomir Đurković, crnogorska pjesnikinja Jelena Nelević, crnogorski pjesnik Mladen Lompar, direktorica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić, menadžer partnerske organizacije NVO Prostory iz Podgorice Varja Đukić i v.d. rukovodiloca Gradske biblioteke i čitaonice Kotor Jasmina Bajo.

Bonus video: