Ladice u frižideru su najveći rasadnik bakterija

U nekim uzorcima su pronašli čak 129.000 cfu-a po kvadratnom centimetru, a preporuka Evropske komisije za sigurnu pripremu hrane iznosi do 10 cfu jedinica po cm2
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 06:59h

Polica za povrće u frižideru sadrži i do 750 puta više bakterija nego što je sigurno, upozoravaju britanski naučnici.

U njima su pronašli bakterije poput Ešerihije koli, uzročnike salmonele i listerioze, a brisevi uzeti iz 30 različitih frižidera otkrili su da na polici za povrće u prosjeku ima 7850 cfu-a (colony forming units) tj., jedinica koje stvaraju kolonije bakterija po kvadratnom centimetru.

U nekim uzorcima su pronašli čak 129.000 cfu-a po kvadratnom centimetru, a preporuka Evropske komisije za sigurnu pripremu hrane iznosi do 10 cfu jedinica po cm2.

"Svrha frižidera je da osigura hranu i onemogući razvoj bakterija na njoj, ali problem se javlja ako ljudi nisu svjesni koliko bakterija može biti u frižideru i ne peru ga redovno", izjavio je vođa istraživačkog tima, Pol MekDonel.

Frižider bi trebalo detaljno očistiti barem svaka dva mjeseca, na način da se izvadi sva stakla i police.

Pere se u toploj vodi s deterdžentom za suđe ili sredstvom za odmašćivanje ukoliko su police jako prljave ili masne. Nakon pranja svaki se dio briše dezinfekcijskim sredstvom, a može poslužiti i obično sirće u vode.

Bonus video: