Ako im poremete prijem servisa…

"Ako uspijemo servisom da pomjerimo njihov prijem i odmaknemo napadače od mreže, onda imamo šansi”, ističe trener Budvanske rivijere Veselin Vuković.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 06:28h

Da li odbojkaši Budvanske rivijere mogu da ponove prošlogodišnji istorijski uspjeh za crnogorsku odbojku i izbore plasman u drugu rundu Lige šampiona, u osminu finala, biće jasnije već nakon večerašnjeg duela sa poljskim Belhatovom, u prvom kolu grupe F najjačeg evropskog odbojkaškog takmičenja. Jer, ko želi naprijed u LŠ mora pobjeđivati barem kući, a u tako jakom takmičenju samo probrani i veoma kvalitetni timovi mogu da računaju na sigurne bodove na svom terenu.

“Proteklih godina smo u suštini mnogo bolje igrali u Budvi nego na strani, gdje smo relativno lako gubili utakmice, izuzev protiv Olimpijakosa, koga smo dobili. Ako bi uspjeli da zadržimo taj trend kod kuće, to bila odlična stvar”, kaže za “Vijesti Veselin Vuković, trener Budvana.

Budvanska rivijera ne spada u krem evropske odbojke, to je jasno, ali iz redova crnogorskog šampiona najavljuju borbu do kraja, bez imperativa i opterećenja. Budvani su prošle sezone pokazali da mogu da iznenade. A prvi izazov je pravi, u prijestonicu crnogorskog turizma stiže ekipa koja je posljednjih godina redovan učesnik LŠ, u kojoj je lani eliminisan u četvrtfinalu od ruskog Zenita, a dva puta je bio treći (2008, 2010). U Poljskoj je već sedam posljednjih godina šampion država…

“Proteklih dana sam primijetio da je kompletna ekipa mirna i maksimalno koncentrisana, nema nestrpljenja. Radimo kao da je utakmica sa Belhatovom za 10-15 dana, a ne danas. Mi smo uradili sve što smo mogli, od nivoa fizičke spreme do svih ostvalih stvari. Ostajemo nam da do meča pogledamo video, i podijelimo konkretne zadatke. U Belhatovu igra više igrača, treba sve to složiti. Pitanje je kako oni nas procjenjuju, ko će sve igrati, da li starteri koji su igrali u ligi, ili oni koji to nijesu, a svakako imaju veliki kvalitet”, dodaje Vuković.

Mirnoća i dobar servis

Kao i u svakom odbojkaškom meču, sve polazi od dobrog servisa, bez kojeg se ne može ugroziti protivnik. Na taj način su Budvani, uglavnom, i rušili sve protivnike na svom bunjištu.

“Mirnoća, koncentracija i znanje šta hoćemo i šta treba a šta ne treba da radimo u svakom času, mogli bi da nas drže u igri za pobjedu protiv Belhatova. Takođe, ako uspijemo servisom da pomjerimo njihov prijem i odmaknemo napadače od mreže, onda imamo šansi. U suprotnom, odnosno ako protivnik bude imao veliki procenat idealnog prijema, onda su nam šanse mnogo manje da bilo šta uradimo, jer praktično u Belhatovu nema igrača koji nije dobar napadač”, ističe trener Rivijere..

Ovogodišnja ekipa je čvršća i kompaktnija

Budvani su ljetos, tradicionalno, puno mijenjali, stiglo je šest, otišlo osam igrača (ne računajući tehničara Stefanovića koji se u Budvi zadržao nepuna dva mjeseca, kada je shvatio da je „višak“ nakon povratka Veljka Petkovića i potom otišao u Vojvodinu), zbog čega je u Budvanskoj rivijeri sve teže, jer se uvijek kreće, praktično, od nule. U takvim uslovima je i vrlo teško procijeniti trenutnu formu, i krajnji domet ekipe u Ligi šampiona...

“Nakon žrijeba, bilo je jasno da je vrlo teško da ponovimo prošlogodišnji uspjeh, čak i da je ostala prošlogodišnja ekipa. Mislim da mi ove sezone nemamo realne imperative. Imamo, naravno, imperativ da odigramo najbolje moguće, da se spremimo što je najbolje moguće”, kaže Vuković.

Trener Budvana, ipak, potencira da je “klub ove godine napravio vrlo dobar tim, zahvaljujući igranju u LŠ, kredibilitetu, dobrom radu, i svemu što je afirmisalo i igrače koji su igrali u Rivijeri”.

“Ovogodišnja ekipa mi se veoma sviđa, ima, možda, bolju harmoniju od prošlogodišnje, veću čvrstinu i kompaktnost, bolji standard igre. Mi smo prošle godine neke vrlo važne utakmice dobili na inspiraciju, individualni kvalitet, izuzetno svijetle trenutke Ćupkovića ili Šafranoviča. Sada imamo kolektiv, koji samo može funkcionisati kao takav. Ta harmonija unutar grupe, relacije igrača, kako su dobro sastavljeni u tehničko-taktičkom smislu, uliva mi neko povjerenje da možemo da igramo dobro “, zaključio je Vuković.

Samo jedna dilema u startnoj postavi

U odnosu na prošlu sezonu novi igrači u startnoj postavi biće korektor Ivan Raič, primač servisa Nemanja Dukić i libero Ivan Rašović. Kako je već najavljeno, Simo Dabović će od početka biti prvi tehničar, a mjesto u startnoj postavi zadržao je i novi kapiten, srednji bloker Milan Marković.

“Gojko Ćuk (srednji bloker) u ovom času je u prednosti, zato što je Vladimir Čedić stigao malo kasnije, iako se radi o dobrom igraču. Što se tiče drugog primača, to ću riješiti do početka meča, jer Vojin Ćaćić i Nemanja Stevanović igraju dobro i imaju svoje prednosti “, zaključio je Vuković.

Dukić: Samo hrabro

Belhatov nije nepoznat ni crnogorskoj odbojkaškoj javnosti. Budućnost je, naime, u dva navrata za protivnika u grupi Lige šampiona imala poljskog šampiona, u sezonama 2005/2006 i 2007/2008. Podgoričani u četiri meča, po dva kod kuće i na strani, nijesu uspjeli da upišu pobjedu. Dva puta su izgubili po 3:0, jednom 3:1, dok su krajem januara 2008. godine u “Morači” natjerali Poljake da igraju pet setova…

Ljetošnja pojačanja Budvana, Nemanja Dukić i Ivan Rašović su bili akteri na terenu u sva četiri meča u dresu Budućnosti.

„Belhatov je najbolji klub u Poljskoj, koji ima najbolji domaće igrače i nekoliko kvalitetnih stranaca. Mislim da je recept protiv njih da odigramo bez nekog opterećenja i prevelikog razmišljanja. Probaćemo da odigramo hrabro, da jako serviramo, da ih odvojimo od mreže, da nemaju idealan prijem, kako bismo mogli da organizujemo dobar blok. Tu vidim neku našu šansu. To je recept u savremenoj odbojci. Bez toga ne može da se igra protiv ijedne ekipe, a kamoli protiv Belhatova. Vidjećemo kako će nam ići taj elemenat”, kaže Dukić za “Vijesti”.

Iz današnjeg sastava Belhatova, u obje pomenute sezone su dres poljskog šampiona nosili su korektor Vlažli, primači Vinjarski i Milčarek. Primači Plinski i Bakievic su bili u sastavu protiv Budućnosti prije četiri godine.

Večerašnja utakmica u Mediteranskom sportskom centru počinje u 18 časova. Sude Italijan Satanasi i Grk Georguleas.

Bonus video: