Naučite psihološke trikove protiv gladi

Studija koja je trajala 12 sedmica i pokrila 48 ljudi, pokazala je da osobe koje su pile dvije čaše vode, prije propisanog režima ishranu, izgubili su u prosjeku 2 kilograma više od onih koji su vodu pili samo onda kad osjete žeđ.
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 16:26h

Naučna istraživanja pokazala su da je osjećaj gladi, moguće 'pobijediti' pomoću nekoliko jednostavnih trikova.

Manji tanjir, manje hrane

Ako jedete iz većih posuda i velikih tanjira, velika je mogućnost da ćete pojesti više hrane nego što vam stvarno treba. Poslužite se malim trikom i iskoristite manje tanjire, koje ćete napuniti kao i velike (do vrha) - imaćete osjećaj da ste pojeli istu količinu, iako će zapravo na njemu biti manje hrane. Isto vrijedi i za komade hrane koje uzimate, manji zalogaji brže će vam dat osjećaj sitosti.

Jedite u društvu muškaraca

... ako ste žena! Istraživanja su pokazala da žene u muškom društvu konzumiraju manje hrane, budući da jedenje i stalno nadopunjavanje tanjira čini ženu manje atraktivnom (barem one tako vjeruju). Naravno, to ne znači da u društvu trebate jesti samo salatu, a potom čekati da ostanete sami kako biste naručili prekalorično jelo iz fast fooda.

Čitajte naljepnice

Prije nego što se odlučite za kupovinu bilo kojeg prehrambenog proizvoda, pažljivo proučite naljepnice na njima! Broj kalorija, udio šećera ili masti su korisne informacije koje govore o kvalitetu i kaloričnosti hrane. Ljudi koji prate ove podatke, istraživanja pokazuju, konzumiraju u prosjeku 5% manje kalorija od onih koji to ne prate.

Voda prije jela

Studija koja je trajala 12 sedmica i pokrila 48 ljudi, pokazala je da osobe koje su pile dvije čaše vode, prije propisanog režima ishranu, izgubili su u prosjeku 2 kilograma više od onih koji su vodu pili samo onda kad osjete žeđ. Voda je također veliki pokretač probave, najbolji učinak imat ćete ako vodu pijete u jutarnjim satima, tijekom dana i prije nego što zaspite - ukratko - uvijek i svugdje!

Slatkiše pod ključ

Kolačići, čokoladice, bombonice, sokovi i još mnogo toga... ako vaši omiljeni poroci okupiraju vaš radni sto, kuhinjski pult, mjesta gdje provodite najveći dio vremena neće biti ništa neobično ako za njima posežete više nego što je dobro. Stoga ih 'sklonite s očiju', neka vam ne budu na dohvat ruku.

Bonus video: