Želite postati otac? Šetajte dugo i uzimajte više povrća i voća

Tokom istraživanja, ispitanici su bili podijeljeni u dvije kategorije, pa se jedna grupa hranila "zdravo", a druga "nezdravo"
52 pregleda 0 komentar(a)
spermatozoid, jajna ćelija, oplodnja, Foto: Shutterstock.com
spermatozoid, jajna ćelija, oplodnja, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.10.2011. 15:44h

Ako planirate potomstvo, možda bi trebalo da razmislite o zdravijoj ishrani, jer rezultati posljednjih istraživanja pokazuju da zdrava ishrana pomaže u pokretljivosti spermatozoida.

Muškarci koji češće jedu voće, povrće i ribu, a izbjegavaju brzu hranu i crveno meso, prema studiji koju je objavilo Američko društvo za reproduktivnu medicinu sa Floride, imaju veće šanse da lakše ostvare želju za djetetom.

Tokom istraživanja, ispitanici su bili podijeljeni u dvije kategorije, pa se jedna grupa hranila namirnicama kao što su riba, voće, povrće, mahunarke..., dok je druga grupa uzimala pice, crveno i prerađeno meso, te pića visoke energetske vrijednosti.

Tako su, prema rezultatima studije, oni koji su spadali u kategoriju koju karakteriše mediteranski tip ishrane koji zagovara konzumiranje mnogo lisnatog povrća, mahunarki i žitarica imali 11 odsto više pokretnih spermatozoida, od onih koji su se hranili "nezdravo".

Veće šanse da ostvare potomstvo imaju i oni muškarci koji često brzo hodaju, u odnosu na mušarce koji nisu fizički aktivni ili su izloženi teškim fizičkim aktivnostima.

Podaci do kojih su doli istraživači sa Floride bi mogli da budu korisni parovima koje žele da dobiju dijete prirodnim putem, a imaju problem sa manje pokretnim spermatozoidima.

Bonus video: