Završeno suđenje Vlahoviću, optuženom za svirepo ubistvo Penda

Vještačenjem je utvrđeno da je okrivljeni nanio teške psihičke i fizičke bolove, patnje i muke, te da je Penda bio živ za svo to vrijeme
155 pregleda 0 komentar(a)
Darko R. Vlahović, Foto: Arhiva Vijesti
Darko R. Vlahović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.10.2011. 15:38h

Pred krivičnim vijećem sudije Ratka Ćupića u Višem sudu u Podgorici okončano je suđenje Darku R. Vlahoviću iz Bara, optužen za svirepo ubistvo Miloša Penda iz Trebinja.

U završnoj riječi zamjenik višeg državnog tužioca Veljko Rutović kazao je da je vještačenjem utvrđeno da je okrivljeni nanio teške psihičke i fizičke bolove, patnje i muke, te da je Penda bio živ za svo to vrijeme. Presuda će biti objavljena 26. oktobra.

"Optužba smatra da rezultat dokaznog postupka upućuje na zaključak da je ubistvo izvršeno na svirep način, te da je ispunjen kako objektivni tako i subjektivni aspekt ovog kvalifikovanog oblika. Iz nalaza i mišljenja sudskih vještaka medicinske struke dr Dragane Čukić i dr Stanka Milića, pouzdano je utvrđeno je da je optuženi preduzetim radnjama nanio pokojnom Penda Milošu teške psihičke i fizičke bolove, patnje i muke, a koji su većeg intenziteta od redovno vezanih za lišenje života. Pouzdano je utvrđeno da je pokojni Penda Miloš bio živ i svjetan svo vrijeme nanošenja povreda", kazao je Rutović u završnoj riječi.

Pendo je zadobio ubodnu ranu na bočnoj lijevoj strani vrata, od koje je preminuo usljed iskrvavljenja arterije

"U odbrani detaljno opisuje kako je postupao dok se uvjerio da je Penda lišio života, pa navodi da je nakon zadavanja uboda šrafcigerom u vrat ispod donje vilice, izvukao šrafciger iz vrata oštećenog, bacao ga na pod potrbuške, da je oštećeni obilno krvario na podu, da je Penda davao znake života i da je čuo “krkljanje”. Nakon toga, držeći ga rukom preko usta, opet nastavio da ga ubada sa potiljačne strane vrata, iz čega jasno proizilazi umišljaj optuženog u odnosu na kvalifikovani oblik izvršenja krivčnog djela izražen u svirepom načinu”, kazao je Rutović.

Advokat Vlahovića tražio najmanju kaznu

Advokat Dragan Kovačević, branilac optuženog Vlahovića, rekao je u završnoj riječi da nije dokazano da je okrivljeni izvršio krivično djelo. Međutim, ako sud smatra da jeste počinio ubistvo, zatražio je najmanju kaznu.

Okrivljeni Vlahović je nakon toga izvršio premetačinu po sobi, iz metalne kase, koju je obio šrafcigerom i kliještima, oduzeo 1.590 eura, koje su bile u omotu od zdravstvene knjižice

Nakon ubistva, okrivljeni je preturao po sobi u kojoj je Pendo živio, te iz omota zdravstvene knjižice, odnio 1.590 eura, a potom izašao iz stana i kojeg je zaključao. Znajući da Pendo ima novaca, sa kojim je Vlahović bio u prijateljskim odnosima, te da živi sam u stanu, došao je kod njega u posjetu.

Optuženi je iskoristio momenat kada je Pendo izašao iz prostorije u kojoj su sjedjeli, te iz kutije sa alatom, uzeo šrafciger 10-12 sanimetara i pošao za njim. U optužnici piše da je pošao za njim, te da ga je napao u spavaćoj sobi i više puta ga ubo u vrat, oborivši ga na pod.

Pendo je zadobio ubodnu ranu na bočnoj lijevoj strani vrata, od koje je preminuo usljed iskrvavljenja arterije. Za to vrijeme, stradali je trpio strah i bolove jakog intenziteta.

Okrivljeni Vlahović je nakon toga izvršio premetačinu po sobi, iz metalne kase, koju je obio šrafcigerom i kliještima, oduzeo 1.590 eura, koje su bile u omotu od zdravstvene knjižice. Okrivljeni je nakon toga izašao iz stana i zaključao ključem koji se nalazio u bravi, piše u optužnici.

Bonus video: