Sa dolaskom djeteta muškarci postanu nježniji i - deblji

Tokom partnerkine trudnoće, mušarci gube svoju dominantnu i agresivnu crtu karaktera, a na površinu izlazi njihova nježnija strana
76 pregleda 0 komentar(a)
trudnoća, par, ljubav, Foto: Shutterstock.com
trudnoća, par, ljubav, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.10.2011. 17:54h

Stručnjaci su dugo bili opsjednuti načinom na koji trudnoća mijenja žene, njihovo tijelo i zdravlje, kako utiče na njihove hormone, moždane funkcije i odnos prema vezama, a zanemarivali su njene efekte na muškarce. Ali, u posljednje vrijeme počinju da razumiju kako očinstvo doprinosi zdravlju muškaraca i kako utiče na njihovo tijelo i mozak.

Istraživači Univerziteta Nortvest iz Čikaga su objavili rezultate studije u kojoj su učestvovala 624 muškarca, a koja otkriva da nakon rođenja djeteta nivo testosterona kod muškaraca opadne za trećinu. Zbog toga očinstvo muškarce čini manje agresivnim i smanjuje njihovu želju za dominacijom.

"Promjene kod muškaraca su suptilnije u odnosu na one koje doživljavaju žene, ali postoje", kaže Alan Pejsi, stručnjak za plodnost na Univerzitetu Šefild.

Jedno od najintrigantnijih otkrića je da gube svoju dominantnu i agresivnu crtu karaktera, a na površinu izlazi njihova nježnija strana što je direktno povezano sa opadanjem nivoa testosterona.

"Opadanje nivoa testosterona ne znači da muškarci postaju djetinjasti već se mijenja njihova lista prioriteta sa dolaskom djeteta", pojašnjava doktor Pejsi.

Karakteristično je i povećanje tjelesne mase kod muškarca koje počinje već za vrijeme partnerkine trudnoće. Oko 40 odsto njih okrivilo je pojačan ženin apetit dok su drugi izjavili da su namjerno "nabacili" nekoliko kilograma viška kako se partnerka ne bi osjećala loše s obzirom na to da se njeno tijelo mijenja.

I muškarci osjećaju trudničke simptome

Vjerovali ili ne, i muškarci koji treba da postanu očevi osjećaju trudničke simptome kao i žene.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 2.000 muškaraca pokazalo je da i oni čeznu za određenom vrstom hrane, mijenja im se raspoloženje i imaju mučnine, a kada dijete konačno dođe na svijet najvjerovatnije će patiti od postparentalne depresije kao i žene.

Očinstvo je zahtjevan posao i uključuje mnoga emocionalna, psihološka i tjelesna prilagođavanja, naglasili su stručnjaci.

Rezultati njihovog istraživanja pokazali su kako se biologija muškaraca može da promijeni kako bi oni mogli da ispun ta zadatak.

Bonus video: