Lipa podstiče znojenje

89 pregleda 0 komentar(a)
čaj od lipe, Foto: Shutterstock
čaj od lipe, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.04.2018. 16:14h

Mirisna lipa je karakteristična po žutim medonosnim cvjetovima, od kojih se pripremaju čajevi i napici blagog i prijatnog ukusa.

Čaj od lipe djeluje kao diuretik i podstiče intenzivno znojenje. U narodnoj medicini lipa se upotrebljava protiv prehlade, gripa, kašlja, infekcije grla, povišene tjelesne temperature.

Zbog svog sedativnog dejstva, preporučljiva je i za relaksaciju mozga i nerava, protiv umora, glavobolje i kao pomoćno sredstvo u liječenju epilepsije.

Lipa se preporučuje i ženama u periodu menopauze u slučajevima napetosti i pojave nesanice. Takođe, čaj od lipe moze ublažiti neke simptome postmenstrualnog perioda.

Čaj za podsticanje znojenja

Natopiti jednu malu kašiku cvjetova lipe i jednu malu kašiku cvjetova zove u 250 mililitara ključale vode. Napitak poklopiti u posudi i ostaviti da se ohladi i ekstrakuje dva sata.

Nakon toga čaj procijediti, pa prije same upotrebe ga dobro ugrijati. Preporuka je da se dnevno uzimaju tri šolje ovog čaja.

Kako ovaj čaj podstiče znojenje, koristan je i u slučajevima prehlade i gripa za snižavanje povišene tjelesne temperature, prenose Novosti.

Bonus video: