Evgenija Kačanovska u Crnoj Gori dobila bitku, ali ne i rat

Evgenija Kačanovska je 19. septembra, nakon što je godinama pokušavala da vidi dijete, pokušala da djevojčicu uzme sa nastave u školi "Jugoslavija"
51 pregleda 0 komentar(a)
Evgenija Kačanovska, Foto: Boris Pejović
Evgenija Kačanovska, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.10.2011. 12:27h

Osnovni sud u Baru priznao je odluku suda u Moskvi od 2008. godine, po kojem je djevojčica, koju je majka Evgenija Kačanovska iz Rusije prošlog mjeseca pokušala da uzme iz škole "Jugoslavija" u Baru, dodijeljena majci. Osnovni sudu u Baru ubrzo će odlučivati o prinudnom izvršenju radi predaje djeteta majci.

Sud u Baru je donio i rješenje, u koje su "Vijesti" imale uvid, po kojem je ocu Sergeju Klimovu privremeno zabranjeno da "sa teritorije Bara dijete odvede bilo gdje".

Sud je naložio Centru za socijalni rad u Baru da svakodnevno kontroliše da li se odluka poštuje, tako što će jednom dnevno socijalni radnik obilaziti dijete u kući u kojoj stanuje i svakodnevno provjeravati da li dijete prisutno na nastavi u Osnovnoj školi "Jugoslavija" u Baru.

"Nalaže se Upravi policije i Upravi carina da ne dozvole napuštanje teritorije Crne Gore i teritorije grada Bara maloljetnoj A.K, bilo da se pojavi sama, u pratnji svog oca Sergeja Klimova ili bilo kog trećeg lica", navodi se u rješenju Osnovnog suda.

U obrazloženju odluke navodi se da je dijete "odlukom Hamovničejskog rejonskog suda grada Moskve od 3.9.2008. godine, naložilo ocu Sergeju Klimovu da dijete preda majci Evgeniji Kačanovskoj".

Krišom napustio Rusku Federaciju

U obrazloženju rješenja navodi se da "Sergej Klimov nije izršio obavezu već je krišom napustio Rusku Federaciju i nastanio se u Baru i doveo dijete, uprkos tome što mu je bilo zabranjeno da napusti Moskovski okrug sa maloljetnom A.K, po odluci Ljubeckog gradskog suda Moskva od 5.4.2007. godine".

Sud u Baru se, navodi se u dokumentu, rukovodio i odlukom Ljubeckog suda kojom se zabranilo Klimovom da "on ili dragi njegovi rođaci napuste granice Moskovske oblasti zajedno sa nepunoljetnim djetetom".

"Takođe, i činjenica da Sergej Klimov živi u Baru zajedno sa maloljetnom kćerkom bez saglasnosti majke ukazuje vjerovatnim činjenicu da izbjegava kontakt malodobnog djeteta sa svojom majkom".

"Spremna sam da snosim posljedice tog nepromišljenog, ali majčinskog postupka"

Evgenija Kačanovska je 19. septembra, nakon što je godinama pokušavala da vidi dijete, pokušala da djevojčicu uzme sa nastave u školi "Jugoslavija". Ona je, zajedno sa još dvojicom crnogoskih državljana uhapšena i protiv nje je pokrenut krivični postupak.

Ona je ranije kazala "Vijestima" da se, odmah po dolasku u Crnu Gora, obratila nadležnim institucijama sa molbom da joj omoguće da uzme dijete koje joj je sudskom odlukom pripalo i kako je rekla, oteto od nje u Moskvi.

"Taj događaj je izmakao kontroli i završio onako kako nijesam htjela. Spremna sam da snosim posljedice tog nepromišljenog, ali majčinskog postupka. Iskreno mi je žao zbog neprijatnosti koje sam napravila zaposlenima u školi, ali sam sigurna i da me razumiju jer svoje dijete godinama nijesam zagrlila. Čekam da mi se dijete vrati i ne vraćam se bez nje", kazala je Kačanovska "Vijestima".

Advokati pišu žalbu

"Rješenje Osnovnog suda Bar o priznanju presude moskovskog suda nije pravosnažno i moji advokati već pišu žalbu. Bilo je ozbiljnog narušavanja crnogorskog prava i međunarodnih konvencija.

On je dodao da je sporna i presuda moskovskog suda i ne može biti izvršena jer je zastarjela

Sud je razdvojio postupak oko priznanja presude moskovskog suda i oko izvršenja. Svi sudovi i drugi organi koji se bave tako suptilnom tematikom, znaju da se prije svega mora voditi računa o interesima djeteta, a u konkretnom slučaju ne vidim da su ti interesi uopšte i uočeni", rekao je otac djevojčice.

On je dodao da je sporna i presuda moskovskog suda i ne može biti izvršena jer je zastarjela, prošlo je više od tri godine otkako je izrečena, „а sem toga ja tada nijesam bio prisutan u Moskvi".

Bonus video: