Predstava u produkciji "Teute" gostovala u Moskvi

"Izvestja” je u svojoj najavi opširno istakla predstavu “Medjin krik” kao jednu od najvažnijih predstava festivala
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 11:15h

Međunarodni festival SOLO, završio se nedavno u Moskvi, a na programu je bila i crnogorska predstava “Medeja krik”, koja je rađena u koprodukciji festivala Teuta, Ex-ponto, “Zadarsnova” i SNG Maribor.

Moskovski međunarodni festival SOLO, se u organiziaciji teatarske unije Ruske federacije i njenog pozorištnog centra “Na strastnom” odvijao između prvog i 10 oktobra.

Na programu ovogodišnjeg festivala, pored slovensko – hrvatsko - crnogorske koprodukcije predstave “Medeja krik” Saša i Mojtine Jurcer i njihovog “Inner World Theatre” (Maribor), bila je svjetska premijera predstave “Jokasta” čuvenog grčkog režisera Teodorosa Terzopoulosa i njegovog ATTIS teatra, “Medeja Material” u izvedbi legendarne svjetski poznate sibirske glumice i šamanističke pjevačice Stepanide Borisove iz Jakutije, francusko-švajcarska koprodukcija teatra “Vidy” iz Luizijane i pariskog teatra “Silvia Mofort” sa Zabu Britman.

Gostovanje režisera Saša Jurcera i glumice Mojtine Jurcer bilo je propraćeno sa velikom pažnjom ruskih medija

Uz litvanski nacionalni teatar i odabrane ruske predstave, te ukrajinsko pozorište, iz Italije su gostovala tri aktuelna dobitinika najviših nacionalnih pozorištnih nagrada – premio UBU – glumci Severio La Ruina i Farbricio Gifuni, te režiser Đuzepe Bertoluči.

Pozorišna laboratorija

Teatar unutrašnjeg svijeta Saša i Mojtine Jurcer osnovan je kao svojevrsna istraživačka pozorišna laboratorija godine 2005. i odmah počinje sa ekstenzivnim međunarodnim aktivnostima formirajući svoju pozorištnu trupu i pokazujući svoje predstave na festivalima od St. Petersburga, Helsinkija do Čikaga, od Jerevana do Aleksandrije i Budimpešte...

Sašo i Mojtina Jurcer u više navrata naglasili u medijima, da je bio presudni događaj u razvoju njihove verzije “Medeje” baš izvedba na ostrvu Gospa od Škrpjela

Kao i njihove prethodne predstave “Autoportret”, “Hamlet/Snovi”, “Anatomija usamljenosti” i predstava “Medejin krik” posle premijere na Gospi od Škrpjela uspješno staje na međunarodni put – uvrštena je u program MITTELFEST-a, koji svake godine u italijanskom srednjovjekovnom Ćividale del Friuli okupi najbolje umjetnike i najznačajnije trupe iz prostora srednje Evrope, gdje “Medejin krik” prolazi sa oznakom - “demonstracija virtuoznosti”, te kao jedino iz inostranstva pozvano pozorište na festivalu novih teatarskih formi “Mikro” u Solunu.

Sašo i Mojtina Jurcer u više navrata naglasili u medijima, da je bio presudni događaj u razvoju njihove verzije “Medeje” baš izvedba na ostrvu Gospa od Škrpjela u sklopu festivala novog antičkog teatra “Teuta”, pod umjetničkim rukovodstvom režisera Slobodana Milatovića i u organizaciji kotorskog kulturnog centra tadašnje direktorke i glumice Tihane Čulafić.

Misterija ljudske patnje

Gostovanje režisera Saša Jurcera i glumice Mojtine Jurcer bilo je propraćeno sa velikom pažnjom ruskih medija. “Izvestja” je u svojoj najavi opširno istakla predstavu “Medjin krik” kao jednu od najvažnijih predstava festivala.

U svom prilogu “TV-kultura” naglašava riječi Saše Jurcera, koji vidi jedan od izlaza iz postdramskih lutanja savremenog teatra baš u vraćanju u pre-dramski okvir izvora nastanka tragedije tj. teatra, gdje čovjek staje pred ili tačnije među ljude i počinje sa njima dijeliti misteriju svoje patnje.

“Posebno u današnje vrijeme, kada čovjek poslije raspada svih istorijskih sistema živi sa osjećajem potpune izolovanosti i u krajnoj analizi ostaje potpuno sam. I zato je danas postalo potpuno organski, da i na scenu staje sam”, kazao je Jurcer.

Bonus video: