Opomene Petru Komneniću stigle prije presude

Komnenić je u februaru osuđen za klevetu zbog teksta “Sudije pod prismotrom”, objavljenom u “Monitoru” prije četiri godine
141 pregleda 0 komentar(a)
Petar Komnenić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petar Komnenić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.10.2011. 09:52h

Advokat Veselin Radulović, zastupnik novinara Petra Komnenića, uložio je žalbu na rješenje podgoričkog Osnovnog suda o zamjeni novčane kazne za zatvorsku, koje je Komnenić dobio prošle sedmice. Viši sud će odlučiti da li je žalba osnovana.

Tim rješenjem Komneniću je novčana kazna od 3000 eura za klevetu zamijenjena četvoromjesečnom zatvorskom kaznom, jer nije platio u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude.

Komnenić je u februaru osuđen za klevetu zbog teksta “Sudije pod prismotrom”, objavljenom u “Monitoru” prije četiri godine, u kome je pisao o nezakonitim mjerama tajnog nadzora protiv više sudija Višeg suda u Podgorici.

Radulović je ranije rekao da su dvije opomene zavedene u tom sudu 9. novembra prošle godine, dok novinar još nije ni dobio pravosnažnu presudu suda, kao i da se u tom rješenju navodi da je “Komnenić primio presudu Višeg suda 18. februara, sa dvije opomene, što je nerazumljivo, nelogično i nezakonito”.

Traže pomilovanje

Posljednjih dana više pojedinaca i organizacija zatražilo je od predsjednika države Filipa Vujanovića da pomiluje Komnenića, na šta je iz kabineta crnogorskog predsjednika i ministra pravde Duška Markovića saopšteno da takvu molbu mora podnijeti Komnenić lično ili neko od njegove porodice.

Izvršna direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević smatra da je u tom slučaju neophodno napraviti izuzetak

Komnenić je odbio takvu ponudu, navodeći da je njegova “odluka da ne plati kaznu znak revolta i protesta protiv nepravedne presude kojom se ukrivaju prljavi tragovi u pravosuđu”.

Izvršna direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević smatra da je u tom slučaju neophodno napraviti izuzetak, kao i da “sistem pomilovanja postoji da bi predsjednik države, koga su građani neposredno izabrali, svoj stav o pravdi mogao da pretpostavi i stavu sudova”.

“Voljela bih kada bi predsjednik države bio suočen sa molbom za njegovo pomilovanje, kako bi se izjasnio u slučaju u kojem je država jedino za novinara obezbijedila zatvorsku kaznu zbog pisanja o aferi koja bi trebalo da je dovela bar do ozbiljne istrage, a i zatvaranja više nosilaca državnih funkcija”, rekla je Prelević.

Bonus video: