Zatvorenicima u ZIKS-u fali kreveta, ali ne fali bubašvaba

Sagovornici “Vijesti” kazali su da situacija ne samo da je izrazito loša, već alarmantna
147 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 08:30h

Zatvorenici ZIKS-a nijesu očekivali da će ih na izdržavanje kazne smjestiti u Interkontinental ili Holidej In, ali im svakako nije palo na pamet ni da će dane provoditi u sobama u kojima broj ljudi premašuje broj kreveta, a stalnu postavku čine bubašvabe i razni drugi štetni insekti.

To su riječi više sagovornika “Vijesti” koji se trenutno nalaze na izdržavanju kazne u spuškom Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, nakon što su prošli proceduru boravka u Istražnom zatvoru, i to dijelu koji se među njima popularno zove Kambodža.

Oni su potvrdili navode koji su se našli u prošlogodišnjem izvještaju Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja (CPT) da je spuški zatvor pretrpan, ali i ovogodišnje svjedočenje direktora te ustanove Milana Radovića pred skupštinskim Odborom za ljudska prava.

Sagovornici “Vijesti” kazali su da situacija ne samo da je izrazito loša, već alarmantna, kao i da prostora i dalje nedostaje, a da se zna gdje idu povlašćeni a gdje “oni drugi”.

Da u navodima više nezvaničnih izvora “Vijesti” ima istine potvrđuje i činjenica da je kancelarija ombudsmana nedavno primila pritužbu bivšeg zatvorenika, zbog čega je i započet ispitni postupak.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: