Zbirka savremene hrvatske i crnogorske poezije u Dubrovniku i Kotoru

Publikacija “Svijeća ispod glasa” je ujedno i prva knjiga koja se objavljuje u okviru programa projekta “Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige”
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2011. 12:54h

Promocije knjige poezije savremenih hrvatskih i crnogorskih književnika i književnica “Svijeća ispod glasa”, biće održane u ponedjeljak u Dubrovniku, a u utorak veče u Kotoru.

Knjiga je objavljena u okviru projekta “Dubrovnik i Kotor-Gradovi i knjige” koji zajednički realizuju Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Dubrovačke knjižnice (sa partnerima NVO Prostory i Matica hrvatska), a koje finansira Evropska zajednica.

Na promocijama u Dubrovniku i Kotoru će govoriti književnici Tonko Maroević, Aleksandar Bečanović, Vesna Krmpotić, Jakša Fiamengo, Luko Paljetak, Ljubomir Đurković, Jelena Nelević, Mladen Lompar, kao i direktorica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić, organizotor Varja Đukić i Jasmina Bajo, v.d. rukovodioca Gradske biblioteke i čitaonice Kotor

Knjigu “Svijeća ispod glasa” su uredili Tonko Maroević i Aleksandar Bečanovič. U zbirci savremene poezije objavljena je poezija Kruna Quiena, Vesne Parun, Ivana Slamniga, Vesne Krmpotić, Dubravka Škurla, Danijela Dragojevića, Milana Milišića, Luka Paljetka, Jakše Fiamengoa, Gordane Benić, Mladena Lompara, Ljubomira Đurkovića, Milorada Popovića, Nebojše Nikčevića, Balše Brkovića, Aleksandra Bečanovića, Pavla Goranovića, Jelene Nelević, Sanje Martinović i Dragane Tripković.

Osvrćući se na savremenu crnogorsku poeziju, Bečanović je u svom predgovoru napisao:

“Ova se selekcija usredsređuje na poetičku promjenu u osamdesetim i devedesetim godinama prošlog vijeka kada je napokon došlo do temeljnog redizajniranja crnogorskog pjesničkog pisma... Predugo je crnogorska poezija bila zarobljena unutar zavičajne metaforike, patetične reprodukcije opštih mjesta, neproblematizovanih mitema, pa se artikulacija razlike djelimično i morala odigravati na nužnosti intervencije, prerade, kao i potpunog odbacivanja dominantnog konteksta čije su sile inercije uporno odvlačile, i označiteljski i tematski, u anahronizam i zamornu redundancu istrošenih retoričkih figura. Stoga su glasovi distanciranja i(li) nadmoćnog opovrgavanja bili od suštinske važnosti za dinamizovanje i (post)modernizaciju dobrano atrofiranog crnogorskog pjesničkog tkiva…”

Publikacija “Svijeća ispod glasa” je ujedno i prva knjiga koja se objavljuje u okviru programa projekta “Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige”. Projektom su predviđene tri publikacije koje sadrže izbor hrvatske i crnogorske savremene poezije, proze i drame. Članovi redakcije iz Hrvatske Luko Paljetak, Tonko Maroević i dr Lada Čale-Feldman, a iz Crne Gore Ljubomir Đurković, Andrej Nikolaidis i Aleksandar Bećanović.

Novi tokovi pjesništva

U predgovoru za ovu zbirku hrvatski književnik Maroević, je zapisao: “Novije hrvatsko pjesništvo ima mnogo lica i tokova.

To je razumljivo s obzirom na pluralizam poetika što vlada u gotovo svim sredinama, a posebno je to shvatljivo u našoj kulturi toliko obilježenoj regionalnim i idejnim različitostima, da ne govorimo potom o generacijskim i individualnim specifičnostima.

Ali još poseban motiv za širinu i bogatstvo usmjerenja hrvatskog pjesništva naći ćemo u protejskoj ulozi Tina Ujevića, koji je sam asimilirao brojne tekovine simbolizma, nadrealizma, futurizma i za svoga životnog vijeka prošao mnogim poetičkim stazama sintetiziravši iskustva u moćnom individualnom izrazu…”

Bonus video: