Švajcarska: Lica s invaliditetom uživaju u masažama seksualnih asistenata

Status seksualnih asistenata je sličan poslu prostitutki, ali je ugledniji. Plaćaju ga isključivo klijenti, a ne socijalna udruženja
69 pregleda 0 komentar(a)
erotika, seks, Foto: Shutterstock.com
erotika, seks, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.10.2011. 10:17h

Nježnost treba svima, pa tako i lica s invaliditetom, a taj osjetljiv posao u Švajcarskoj već nekoliko godina legalno obavljaju seksualni asistenti, čiju djelatnost neki ne shvataju, čak i osuđuju, prenose mediji.

U salonu za erotsku masažu Andana u Cirihu, koji pruža usluge erotske masaže osobama sa fizičkim ili mentalnim invaliditetom, radnica objašnjava da je 90-ih godina stekla diplomu seksualnog asistenta.

U Švajcarskoj od 2003, kurseve za seksualnog asistenta organizuje desetak specijalizovanih udruženja. Takva praksa postoji i u Holandiji, Njemačkoj i Danskoj, dok se u drgim zemljama u Evropi o tome raspravlja.

Ta djelatnost je priznata samo kao dopunski posao i mogu da je praktikuju samo osobe koje dokažu da za život zarađuju drugom profesijom

Ta djelatnost je priznata samo kao dopunski posao i mogu da je praktikuju samo osobe koje dokažu da za život zarađuju drugom profesijom, objašnjava seksualni pedagog za odrasle Katrin Agte Diserens, predsjednica švajcarskog udruženja "Seksualnost i hendikep" i dodaje da rodbina osoba s invaliditetom bolje prihvata seksualne asistente nego prostituke.

Seksualni asistent Žak Arnold, kineziterapeut po struci, svjestan je da mnogi ljudi odbacuju takvu djelatnost ali objašnjava da osobe s hendikepom "imaju svoje želje, maštarije, očekivanja i frustracije kao i ostali ljudi".

Za primjer navodi seksualnost osoba s Dounovim sindromom, a i poručuje svima koji imaju predrasude prema tom zanimanju da se raspitaju o tome kakvu seksualnu pomoć pružaju i "da pokažu minimum empatije prema osobama s invaliditetom".

Bonus video: