U američkim bioskopima dokumentarac o bivšem direktoru CIA

Vilijam Kolbi je otvorio vrata velikih reformi unutar CIA, svjedočeći u Kongresu o lošim stranama Agencije, što ga je, takoreći, koštalo karijere
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2011. 09:04h

U američkim bioskopima se ovoga mjeseca počinje prikazivati dokumentarni film "Čovjek kog niko nije poznavao: u potrazi za mojim ocem - majstorom špijunaže Vilijamom Kolbijem", američkog autora i sina bivšeg direktora američke obavještajne službe Karla Kolbija.

Bivši direktor CIA Vilijam Kolbi je prije 15 godina nedaleko od svoje vikendice u Merilendu pronađen utopljen i tada niko nije vjerovao da je ubijen, no njegov sin Karl nikad nije isključio tu mogućnost.

Film prikazuje život kompleksnog čovjeka koji stoji iza zbacivanja vijetnamskog predsjednika Diema i jednog od kreatora strategije u vijetnamskom ratu. Njegov "Phoenix program" su čak i vijetnamski generali priznali kao najefikasniji, a i danas ima taj status.

Iako je kao uzrok smrti naveden srčani udar, sumnje je uvijek pobuđivala činjenica da je Kolbi u toku karijere stekao brojne neprijatelje

Vilijam Kolbi je otvorio vrata velikih reformi unutar CIA, svjedočeći u Kongresu o lošim stranama Agencije, što ga je, takoreći, koštalo karijere.

Posljednji put je viđen u maju 1996. godine, kad je otišao u vožnju kanuom. Nakon osam dana pronađeno je njegovo beživotno tijelo.

Iako je kao uzrok smrti naveden srčani udar kao posljedica izlaganja hladnoj riječnoj vodi, brojne sumnje je uvijek pobuđivala činjenica da je Kolbi u toku svoje karijere stekao ogroman broj neprijatelja.

Bonus video: