Nakon željezaraca pokrenut postupak i protiv boksitaša

"Očito je da je neko to namjerno sada pokrenuo i protiv nas i protiv sindikalaca iz Željezare", kazao je predsjednik Sindikata Boksita
73 pregleda 0 komentar(a)
Zagrad, Rudnici boksita, Foto: Svetlana Mandić
Zagrad, Rudnici boksita, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.10.2011. 15:52h

Nakon željezaraca i protiv radnika nikšićkih Rudnika boksita pokrenut je postupak zbog neovlašćenog upada u upravnu zgradu. U oba slučaju događaji su se desili prije više od godinu dana ali su postupci tek sada pokrenuti.

"Prošle godine, početkom juna radnici revoltirani zbog izuzetno teške situacije u kojoj su se našli ušli su u hol upravne zgrade. Nakon toga nekoliko nas je po prijavi poslovodstva ispitivano i mislili smo da je time sve završeno. Međutim, nakon više od godinu dana stigli su nam pozivi da se 7. novembra pojavimo u sud.

Očito je da je neko to namjerno sada pokrenuo i protiv nas i protiv sindikalaca iz Željezare. Smatram da je to pritisak na dva najjača sindikata u Nikšiću, ali ni nas ni željezarce to sigurno neće uplašiti. Zar treba da se bojimo što se borimo za radnička prava, što tražimo da radimo i da živimo od našeg rada”, kazao je predsjednik Sindikata Boksita Borisav Bojanović.

Izgleda da će prostor ispred suda 24. oktobra, kada treba da se pojave sindikalci Željezare, i 7. novembra, kada su pozvani boksitaši, biti mali da primi sve one koji će željeti da budu svjedoci

Pored njega poziv su dobila još trojica radnika – Ilija Đilas, Dragoje Davidović i Boban Krulanović.

“Postupak je pokušaj prijetnji Sindikatu koje sprovode institucije koje nemaju pravo da se time bave. Imamo dovoljno argumenata da se branimo. Nije nam jasno ako poslodavac krši zakone ove države zašto radnici nemaju pravo da traže poštovanje zakona, da traže da im se omogući da rade i da za to budu plaćeni.

Tada kada smo ušli u upravnu zgradu to je u tom trenutku bio jedini način da se izborimo za svoje pravo. Nećemo angažovati advokata jer ne znam zašto bi nam i trebao kada ništa nijesmo uradili. Sami ćemo se braniti, a uz nas će biti radnici Boksita koji će se 7. novembra okupiti ispred suda da nas podrže”, kazao je Bojanović.

Izgleda da će prostor ispred suda 24. oktobra, kada treba da se pojave sindikalci Željezare, i 7. novembra, kada su pozvani boksitaši, biti mali da primi sve one koji će željeti da budu svjedoci. Normalno, ukoliko radnici optuženim kolegama pruže adekvatnu podršku.

Plata ni na vidiku

Iako im je obećana avgustovska plata do 15. oktobra Bojanović je kazao da od toga neće biti ništa i da će istu čekati samo do srijede a onda kreću sa radikalnijim mjerama o kojima za sada ne žele ništa da kažu.

"Pošto Vlada ima akcijski udio u Boksitima izričiti smo u zahtjevu da natjeraju poslodavca da nam isplati zarade"

“Minimalne su šanse da ćemo platu dobiti danas ili sjutra. U ponedjeljak ćemo najvjerovatnije imati sastanak sa predstavnicima Vlade u Odboru direktora. Do sada smo, na njihovu inicijativu, umirivali radnike, ali ovo nezadovoljstvo je teško kontrolisati.

Pošto Vlada ima akcijski udio u Boksitima izričiti smo u zahtjevu da natjeraju poslodavca da nam isplati zarade. Sigurno je samo jedno - čekaćemo do srijede i ako do tada ne bude plate i ne pokrene se proizvodnja, koja je ponovo obustavljena, preduzećemo ranije najavljene radikalne mjere, a dogovorićemo se kakva će to radikalizacija biti.

Nećemo više čekati ni sekund”, kazao je Bojanović.

Ranije su boksitaši najavljivali generalni štrajk, a bilo je čak predloga da se “zauzme” neki od desetak tunela koji su zadnjih godina probili i da u njemu vode pregovore.

Bonus video: