Komnenić: Ne pada mi na pamet da tražim milost od države

"Bilo bi žalosno i protivno svim mojim principima da se nakon takvog gesta obratim državi i tražim joj akt milosrđa. Ne pada mi na pamet"
673 pregleda 0 komentar(a)
Petar Komnenić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petar Komnenić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.10.2011. 15:40h

Novinaru TV „Vijesti“ Petru Komneniću ne pada na pamet da traži milost od države.

Niti ja, niti bilo ko meni blizak nije namjeravao, niti namjerava da podnese molbu za pomilovanje. Moja odluka da ne platim kaznu znak je revolta i protesta protiv nepravedne presude kojom se ukrivaju prljavi tragovi u pravosuđu. Bilo bi žalosno i protivno svim mojim principima da se nakon takvog gesta obratim državi i tražim joj akt milosrđa. Ne pada mi na pamet. Naravno, iskreno se zahvaljujem pojedincima i organizacijama koje su u najboljoj namjeri tražile pomilovanje prepoznavši u tome pravni izlaz iz ove situacije“, rekao je Komnenić „Vijestima“.

Neosnovan zahtjev SDP-a o pomilovanju Komnenića

Zahtjev Socijaldemokratske partije (SDP) za pomilovanje novinara Petra Komnenića po službenoj dužnosti je neosnovan, navodi se u zajedničkom saopštenju kabineta crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića i ministra pravde Duška Markovića.Komneniću je stiglo sudsko rješenje o zamjeni novčane kazne od tri hiljade za klevetu sa četiri mjeseca zatvora, a iz SDP-a su poručili da očekuju da će Marković i Vujanović, koji jedino može da donese akt o pomilovanju, pronaći pravni model kako bi Komnenić bio oslobođen zatvorske kazne.Zakonom o pomilovanju, kako je saopšteno, propisano je da se postupak pomilovanja pokreće molbom osuđenog ili po službenoj dužnosti, a da molbu za pomilovanje može podnijeti i bračni drug osuđenog, njegov srodnik u pravoj liniji, brat, sestra, usvojilac, usvojenik, hranilac ili staralac.

Postupak po službenoj dužnosti može pokrenuti ministar pravde u slučaju oslobađanja od krivičnog gonjenja, što u predmetu Komnenića nije slučaj

Razumljiva zainteresovanost SDP-aVujanovićev savjetnik za oblast ustavnog sistema Dragutin Božović i šef Markovićevog Kabineta, Nikola Šaranović, naveli su da je zainteresovanost SDP-a za ljudska prava Komnenića razumljiva i “sasvim u skladu sa našim opredjeljenjem za afirmaciju i zaštitu medijskih sloboda u Crnoj Gori”.

"zainteresovanost SDP-a za ljudska prava Komnenića razumljiva i “sasvim u skladu sa našim opredjeljenjem za afirmaciju i zaštitu medijskih sloboda u Crnoj Gori"

Bonus video: