kroz likovnu scenu

Izložbom crnogorskih umjetnika obilježeno 40 godina CANU

Postavku, organizovanu povodom osnivanja Naučnog društva, kasnije CANU, čine radovi eminentnih crnogrskih umjetnika, akademika
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2011. 19:59h

Izložba “Likovni umjetnici - članovi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti”, otvorena je u podgoričkom Umjetničkom paviljonu, povodom obilježavanja četrdeset godina postojaja CANU.

Pokazuje se raznolikost stvaralaštva u vrhunskim dometima, a to asocira na raznolikost i u dijelu brojnog likovnog podmlatka koji je sve aktivniji.

Postavku, organizovanu povodom osnivanja Naučnog društva, kasnije CANU, čine radovi eminentnih crnogrskih umjetnika, akademika: Miodraga - Dada Đurića, Dragana Karadžića, Anke Burić, Branka Filipovića Fila, Petra Omčikusa, Pavla Pejovića, Aleksandra Prijića, Vuka Radovića, Voja Stanića, Luke Tomanovića i Miloša Vuškovića.

Žal što nije više posjetilaca

"Zadovoljstvo mi je i čast što se moji najnoviji radovi nalaze pored značajnih imena crnogorske i svjetske likovne scene”, prokomentarisala je slikarka Anka Burić

“Četiri decenije postojanja, možda u odnosu na druge sredine, nije dug, ali za nas je značajan. Izložbu umjetnika, članova CANU, čine radovi uglavnom izabrani iz Narodnog muzeja kao i radovi nas nekoliko, koji smo ustupili svoja djela. Žao mi je što veći krug ljudi nije došao da isprati ovakav događaj jer ovo je izložba koja se rijetko kada dešava, a posebno u ovakvom obimu i kvalitetu”, prokomentarisao je Dragan Karadžić.

Autorka izložbe, kojom se obilježava jubilej CANU je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, a prati je dvojezični luksuzni katalog sa uvodnim tekstom Olge Perović.

Galerija

Preporučujemo za Vas