Ajković i Vulević ostaju u pritvoru, Vuku ne daju ni kod stomatologa

Okrivljeni su ostali kod ranijih odbrana, negirajući navode optužnice. Na početku glavnog pretresa u februaru ove godine, Vulević je kazao da nema veze sa ovim krivičnim djelom
1301 pregleda 0 komentar(a)
Vuk Vulević, Foto: Arhiva Vijesti
Vuk Vulević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.10.2011. 08:53h

Zbog primjene novog Zakonika o krivičnom postupku, juče je pred krivičnim vijećem sudije Ane Vuković u Višem sudu u Podgorici iznova počelo suđenje Zlatku Z. Ajkoviću i Vuku R. Vuleviću, optuženim da su u kafe-baru “Insajder” u Cirihu 16. aprila 1999. godine ubili Faiza Kadrića, a ranili još petoricu mladića.

Prema navodima optužnice Lepe Medenice, zamjenika višeg državnog tužioca, Vulević i Ajković su kao saizvršioci 16. aprila 1999. oko 21 sat u ciriškom kafe-baru “Insajder”, u dogovoru sa još jednom osobom, pokušali da ubiju Faiza Kadrića, Suada Porču, Senada Dunića, Nedžada Murića, Rešada Metu i Asmira Lubenovića. Oni su, kako piše u optužnici, prema njima ispalili više hitaca, od kojih je Kadrić preminuo, dok su ostali povrijeđeni.

Sudija Vuković je na kraju jučerašnjeg suđenja pitala Vulevića kakvih ima zdravstvenih problema, jer je obraćao pismima da mu se dozvoli liječenje.

“Imam zdravstvene probleme sa zubima”, rekao je on, a sudija je podsjetila da je zatvorski ljekar ocijenio da nije neophodno liječenje.

“A kada bi bilo neophodno. To nije ljekar. On ne zna ništa”, uzvratio je Vulević.

“Kako se to ponašate. Za ljekara kažete da ne zna”, upozorila je sudija na ponašanje.

“Kada je ovo napisao, onda ne zna”, zaključio je Vulević.

Sud je odbio predlog odbrane advokata Borivoja Đukanovića i Dragoljuba Đukanovića, da se ukine pritvor Ajkoviću i Vuleviću. U rješenju koje je sud na pretresu donio, sudija je rekla da pritvor traje do nove odluke suda.

Okrivljeni su ostali kod ranijih odbrana, negirajući navode optužnice. Na početku glavnog pretresa u februaru ove godine, Vulević je kazao da nema veze sa ovim krivičnim djelom.

I okrivljeni Ajković je negirao da je ubio Kadrića. Tada je rekao da poznaje Vulevića, ali da nikada zajedno nisu bili u Švajcarskoj. Potvrdio je da je bio u kafiću “Insajder” u Cirihu kada se pucalo, ali da tvrdi da nije vidio ko je pucao, niti ko je stradao. Ispričao je da je vidio mladiće koji su imali oružje u rukama, ali da je tada zalegao ispod stola da bi spasio glavu, tako da nije vidio momenat kada su hici ispaljeni.

Suđenje se nastavlja 23. novembra.

Bonus video: