Otvorena izložba "Molim vas, dodirnite"

"Postavka obuhvata odljeve i umanjene replike čuvenih, ali i manje poznatih djela iz arheoloških zbirki mnogih muzeja svijeta i regiona"
54 pregleda 0 komentar(a)
izložba molim vas dodirnite, Foto: Jelena Kontić
izložba molim vas dodirnite, Foto: Jelena Kontić
Ažurirano: 25.04.2018. 12:53h

Izložba inkluzivnog karaktera "Molimo vas, dodirnite" otvorena je u utorak veče u Podgorici, u izložbenom prostoru „Perjanički dom“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore i moguće ju je pogledati do subote, 28. aprila, od osam do 20 časova.

Pozdravnim govorom izložbu su otvorili kustos Centra savremene umjetnosti Crne Gore Teodora Nikčević, voditelj Međunarodne organizacije “Nova Akropola” predstavništvo Podgorica Patrik Milošević, i savjetnik za socijalnu politiku Saveza slijepih Andrija Samardžić.

"Postavka obuhvata odljeve i umanjene replike čuvenih, ali i manje poznatih djela iz arheoloških zbirki mnogih muzeja svijeta i regiona. Izložba je posebno priređena i prilagođena da bi slijepe i slabovidne osobe mogle taktilno doživjeti trodimenzionalne i reljefne predmete. Za razliku od ostalih izložbi gdje se posjetioce moli da ne dodiruju eksponate, ovdje molimo posjetioce da si uzmu dovoljno vremena i opipaju sve eksponate.

Osnovna zamisao izložbe je da se posjetioci putem dodira i mašte uvedu u svijet naših predaka i dožive ljepotu i bogatstvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti", istakli su iz “Nove Akropole” Podgorice.

Izložbu sačinjava četrdesetak eksponata skulptura i reljefa iz kultura Grčke, Rima, italijanske renesanse, Egipta, pretkolumbovske Amerike, tri iz Crne Gore, te desetak iz kulturno-istorijske baštine zemalja regiona - Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Izložbeni prostor je prilagođen kretanju slijepih i slabovidnih osoba. Predmeti su postavljeni u visini dohvata ruku odrasle osobe i linijski su izloženi na spojenim vitrinama. Uz eksponate su izloženi i natpisi sa objašnjenjima odštampanim na Brajevom pismu i uvećanoj crnoj štampi.

Izložbu organizuje "Nova akropola" iz Podgorice u saradnji sa Savezom slijepih Crne Gore (SSCG), a uz podršku Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Opštine Podgorica. Autori izložbe su volonteri "Nove akropole" iz Podgorice i Bosne i Hercegovine, a replike su izrađene u likovnim ateljeima organizacija.

Bonus video: