NEZAKONITI POSTUPCI

Komeniću slali opomene da plati kaznu bez pravosnažne presude

Portparol Osnovnog suda kaže da ukoliko bi Komnenić sada platio novčanu kaznu, po Krivičnom zakonu, ne bi morao ići u zatvor
132 pregleda 0 komentar(a)
Petar Komnenić, Foto: Arhiva Vijesti
Petar Komnenić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.10.2011. 08:18h

U podgoričkom Osnovnom sudu tvrde da je novinaru Petru Komneniću lično uručena opomena za plaćanje kazne od 3.000 eura u februaru ove godine, dok Komnenićev advokat Veselin Radulović navodi da su dvije opomene zavedene u tom sudu 9. novembra prošle godine, dok novinar još nije ni dobio pravosnažnu presudu suda.

Komnenić je prije dva dana dobio rješenje Osnovnog suda, kojim mu je novčana kazna zamijenjena četvoromjesečnom kaznom zatvora, jer je nije platio u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude.

Po presudi Osnovnog suda, koju je potvrdio i Viši sud, Komnenić je navodno oklevetao sudiju Vrhovnog suda Ivicu Stankovića tekstom koji je napisao u “Monitoru” prije četiri godine.

Portparol Osnovnog suda Ibrahim Smailović reagovao je na Komnenićevu izjavu da nije dobio opomenu suda za plaćanje novčane kazne, već samo rješenje kojim mu je ona zamijenjena kaznom zatvora.

“Komnenić je bio u obavezi da plati novčanu kaznu, ali kako to nije učinio sud mu je poslao opomenu za plaćanje, koju je primio lično 18.02.2011. godine, a za šta postoje dokazi u spisima predmeta.

I pored opomene u kojoj je osuđeni Komnenić pozvan da novčani iznos uplati u roku od 15 dana od dana prijema opomene, on to nije učinio, pa mu je vanraspravno vijeće Osnovnog suda u Podgorici zamijenilo novčanu kaznu zatvorskom u trajanju od 120 dana”, navodi Smailović.

Ako sada plati ne mora u zatvor

Smailović dodaje da ukoliko bi Komnenić sada platio novčanu kaznu, po Krivičnom zakonu, ne bi morao ići u zatvor.

Komnenićev advokat, s druge strane, kaže da se u rješenju vanraspravnog vijeća navodi da je “ Komnenić primio presudu Višeg suda 18. februara, sa dvije opomene, što je nerazumljivo, nelogično i nezakonito”.

On dodaje da su te dvije opomene koje je advokat Radulović dobio od redakcije “Monitora”, u Osnovnom sudu u Podgorici zavedene 9. novembra prošle godine, dok je još tekao rok za plaćanje te presude i dok Komnenić još nije ni dobio pravosnažnu presudu.

Takođe Radulović navodi da u opomeni piše da ukoliko ne plati, naplata će se izvršiti prinudnim putem, što je mogućnost koju Krivični zakon ne poznaje.

“Dakle, iz svih tih spisa Osnovnog suda proizilazi da je taj sud postupao u kontinuitetu nezakonito i nestručno. Jer oni su još u novembru mjesecu zavodili opomenu kojom su tražili i upozoravali Komnenića da plati tu kaznu, iako on tu presudu još nije bio dobio”, rekao je Radulović.

Komnenićev advokat će izjaviti žalbu na rješenje Osnovnog suda u naredna dva dana.

Komnenić je osuđen zbog teksta u nedjeljniku Monitor "Sudije pod prismotrom" u kome je pisao o nezakonitim mjerama tajnog nadzora protiv više sudija Višeg suda u Podgorici

Preporučujemo za Vas