Dječak ili djevojčica? Uskoro testovi za određivanje pola djeteta

Cilj istraživanja nije puko zadovoljavanje želje roditelja da saznaju da li očekuju dječaka ili djevojčicu, već i oktiravanje mogućih genetskih poremećaja
121 pregleda 0 komentar(a)
trudnica, Foto: Shutterstock.com
trudnica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.10.2011. 07:27h

Osim testa trudnoće koji svaka žena može da uradi sama kući, uskoro će biti moguće i jedostavno određivanje pola djeteta. Naučnici Instituta za majku i dijete iz Bostona objavili su studiju prema kojoj će to biti moguće preko fetalne DNA iz majčine krvi.

Dijana V. Bjanki, genetičarka i izvršni direktor bostonskog Instituta za majku i dijete navodi da pouzdanost otkirvanja pola djeteta preko majčine krvi, nakon sedam sedmica trdunoće, iznosi visokih 95 odsto.

Tokom istraživanja testirano je skoro 7.000 trudnica širom svijeta. Cilj istraživanja nije puko zadovoljavanje želje roditelja da saznaju da li očekuju dječaka ili djevojčicu, već rano otkrivanje poremećaja koji su u vezi sa polom djeteta (hemofilija ili neki drugi genetski poremećaji).

Na osnovu dobijenih rezultata ljekari mogu da odluče o eventualnoj potrebi za amniocentezom ili nekom drugom metodom, invazivnijom od testiranja krvi.

Istraživanje je objavljeno u Journal of the American Medical Association.

Dr Bjanki i njene kolege pratile su kroz istraživanje 3.524 trudnica koje su nosile dječake i 3.017 trudnica koje su čekale djevojčicu. Testirani su majčina krv kao nosilac fetalne DNA i urin. Fetalni DNA materijal izolovan iz urina pokazao se nepouzdanim, tvrde istraživači.

Test se bazira na otkrivanju Y hromozoma u majčinoj krvi koji pouzdano ukazuje da se radi o dječaku. Nakon sedme sedmice trudnoće sa 95,4 odsto pouzdanosti se moglo zaključiti da li se radi o dječaku ili djevojčici.

U kasnijoj trudnoći test je još pouzdaniji.

Bonus video: