U galeriji Centar otvorena izložba Mikija Popovića

Uvijek ima neki likovni trip od kojeg ja mogu teško da pobjegnem a to je onaj pokupljen sa Akedemije. Stvar sa svim tim je da sve što na Akademiji pokupiš i prežvaćeš, posereš u svojoj boji
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 20:34h

Izložba “I to je to...” Miloša Mikija Popovića otvorena je uutorak veče u podgoričkoj galeriji “Centar” pred velikim brojem publike, koju su većinom činili ljudi iz kulturnog života glavnog grada.

“Jedino kome je vrijeme da se zahvalim, a da to ne bude kasno je majka, a za Vladu Crne Gore ima vremena”, rekao je umjetnik nakon što je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić otvorila izložbu.

Popović se predstavio sa 16 slika u tehnici akrilik i 10 crteža, radovima koji su nastajali u posljednje dvije godine. Izložba nosi naziv “I to je to...”, a Popović je rekao da taj naziv definiše i zaokruženost i da je “sve rečeno”.

Na pitanje da li su izloženi radovi otklon od onoga čime se ranije predstavio javnosti, ili je proces nastajanja za njega jedna konstanta, Popović je odgovorio:

"Uvijek ima neki likovni trip od kojeg ja mogu teško da pobjegnem a to je onaj pokupljen sa Akedemije. Stvar sa svim tim je da sve što na Akademiji pokupiš i prežvaćeš, posereš u svojoj boji. Nekome to ne uspije, nekome i uspije, mada je češće ovo prvo..Ali ja sam zavisnik od slikanja, ili bolesnik, kako god ko to naziva...Mogu da bojim slikovnicu satima i meni je sve to OK...", rekao je on

Na pitanje da li mu je slikanje zapravo glavni vid izražavanja Popović je odgovorio “Ja bih volio da jeste”.

Otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković je kazala da je fantastika u crnogorskom slikarstvu utemeljena na izražajnim sredstvima prethodnih umjetničkih kulturnih slojeva razvijala se u domenu nadrealnog.

Zeković je rekla da su se najposvećeniji, kao Dado smjestili u sam vrh svjetske scene, a da kod mlađih crnogorskih umjentika ima sljedbenika “arčimboldovskih fantazija” (Odalović, Dragaš, Đuranović, Mrvaljević...) koji su odrastali uz naučnu fantastiku, stripove, crtaće, filmove, pop-muziku...

“U djelu ovih umjetnika lokalno je dobilo univerzalne vrijednosti koje se temelje na opšteprihvaćenom idejnom konceptu novog doba. U ovom kontekstu možemo govoriti o slikarskom opusu Miloša Mikija Popovića koji apsolutizuje novu dimenziju realnosti sazdanu od slutnje nepoznatog i fantastičnog. Svoj lični doživljaj stvarnosti preobražava u jednu uvjerljivu ikonografsku predstavu nastalu u podsvjesti umjetnika sanjara širokih poetskih traganja”, kazala je ona.

Bonus video: