Cetinjanin Marko Mašanović u strahu ubio ujaka Mirka Uskokovića

Mašanović je u odsustvu osuđen na 17 godina zatvora, ali je Apelacioni sud preinačio kaznu na 15 godina zatvora
496 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 20:25h

Cetinjanin Marko A. Mašanović, u utorak je u ponovljenom suđenju pred krivičnim vijećem sudije Ane Vuković u Višem sudu u Podgorici kazao da je 27. aprila 2005, hicima iz pištolja ubio ujaka Mirka Uskokovića, ali da je prethodno ujak prvi potegao pištolj na njega.

Okrivljeni je pričao i o sukobu između njihovih porodica, navodeći da je ujak, navodno, psovao, vrijeđao i maltretirao oca, sestru i njega, zbog čega su iz zgrade u Cetinju u kojoj žive “ulazili i izlazili na sporedni ulaz”. Osim tih detalja Mašanović je ujaka opisaokao nekoga ko mu je nekada bio “drugi otac i majka”, a dok je odrastao i idol...

Mašanović je u odsustvu osuđen na 17 godina zatvora, ali je Apelacioni sud preinačio kaznu na 15 godina zatvora. Nakon hapšenja, podnio je zahtjev za ponavljanje sudskog procesa, što je prihvaćeno.

“Tog jutra 27. aprila 2005. ustao sam oko 11 sati. Kada sam pogledao kroz prozor iz svog stana vidio sam ujaka da je došao autom, izašao, stavio naočare, za pojas pištolj i sjeo na klupu. Komšiji je zatim rekao: 'Što pomažeš tome ološu, treba ih sve iseliti', misleći na moga oca. Poslije je ujina ušla u auto i negdje su otišli. Prolazeći pored moga oca, ujak Mirko je otvorio prozor i pljunuo ga.

Kada samo to vidio bio je kao smak svijeta za mene, bio sam van sebe. Spremio sam se, uzeo pištolj iz straha, stavio za pojas i izašao. Gledajući prema ocu, nisam vidio da se Mirko vratio, te da je sjedi na klupi. Kada me vidio povikao je 'đe si p.... jesi li oca došao da braniš'. Dohvatio se za pištolj i počeo da puca. Ja sam potegao svoj i pucao u njega”, ispričao je Mašanović.

Vrijeme promjena

Promjene u životu dvije porodice došle su, kako je naveo okrivljeni, kada se Uskoković vratio iz Francuske, a on prestao da trenira boks.

“Bio je smršao 30 kilograma i psihički opterećen. Poklonio mi je psa kojeg sam držao na balkonu zgrade, što stanarima nije odgovaralo. Dvadasetak dana prije ubistva, ujak je došao kod mene i rekao da sam naivan i budala, a meni nije odgovarala njegova promjena.

Njegove kćerke su mi rekle da im je Mirko zabranio da dolaze kod nas, jer je ljut što peremo balkon i što pada voda u prodavnicu Miška Martinovića. Iz stana sam vidio da đed, otac Mirkov, u dvorištu razgovara sa Martinovićem i štapom pokazuje u pravcu našeg stana”, naveo je optuženi, a potom ispričao detalje o incidentu kada je došlo do tuče sa ujakom.

“Zbog tog sukoba osuđen sam na šest mjeseci zatvora. Tu je bilo svega, ujak Mirko je prebio moju sestru, pala je u nesvijest, i odnio sam je na rukama u stan. Od tada smo živjeli u karantinu, a noću nismo palili svjetla. Kada bi nas vidio ispred zgrade, Mirko je stalno pljuvao i vrijeđao, dok je otac stalno trpio uvrede. Mirko je bio hrabar kao malo koji momak, prijeke naravi i plašio sam se njega”, tvrdi Mašanović.

Suđenje se nastavlja 29. novembra.

Supruga imala loš predosjećaj

Ana Uskoković, supruga pokojnog Mirka, kazala je da je tog dana imala predosjećaj da će nešto loše da se desi.

"Došao je oko 11 sati i sjeo na klupu ispred zgrade. Zamolila sam ga da pođemo u grad. Po povratku, samo što sam izašla iz auta i ušla u kuću, začula sam pucnje. Vidjela sam da je Mašanović stajao iznad mog supruga sa pištoljem u ruci”, rekla je ona u utorak.

Na pitanje odbrane, advokata Begovića, kazala je da je njen suprug imao službeni pištolj, ali i lični, kojeg je držao kod sebe. Kada je njen muž pao pogođen hicima, ona je uzela taj pištolj i pucala uvis.

Svjedok Zoran Vukanović zvani Šile je kazao da je Mirko Uskoković bio njegov najbolji prjatelj, te da on nije bio čovjek koji će da “udari na brata, sestru ili sestrića”.

Bonus video: