Cimbaljević: Na ulici mi je život nesiguran jer sam gej

Cimbaljević kaže da je prijatelje strah da budu viđeni sa njim na javnim mjestima, u lokalima ili na ulici u Nikšiću, gdje je rođen i odrastao
136 pregleda 1 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Luka Zeković
Zdravko Cimbaljević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.10.2011. 09:37h

Prvi javno deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević kaže da mu je moj "život na ulici nesiguran i da se suočava sa egzistencijalnim problemima".

"Recimo, iskustvo mi govori da ću kao otvoreni gej još dugo vremena imati problema da sebi iznajmim sobu ili stan, nađem posao ili da moji prijatelji i poznanici, bez ustručavanja, slobodno šetaju ili izlaze sa mnom u grad“, rekao Cimbaljević listu Dan.

Cimbaljević kaže da je prijatelje strah da budu viđeni sa njim na javnim mjestima, u lokalima ili na ulici u Nikšiću, gdje je rođen i odrastao.

"Ne ljutim se na njih i razumijem njihov strah. Meni je samome, od strane prijatelja, savjetovano da se klonim javnih mjesta, jer su mi ugovarane sačekuše. Nadam se da će doći druga, bolja vremena kada će i Nikšić i svaki drugi grad u Crnoj Gori i njihovi građani biti tolerantniji te da se ljudi neće diskriminisati no bilo kom osnovu“, očekuje Cimbaljević.

On napominje da je "uznemiravanje i nasilje koje sam pretrpio polovinom novembra 2010. godine glavni razlog moje odluke da se javno deklarišem kao homoseksualac".

"Prijavljivanjem nasilnog V.R. iz Podgorice učinio sam svojevrsno institucionalno deklarisanje. Često pojavljivanje pred pravosudnim organima i policijom, sretanje velikog broja državnih službenika koji su se, po prirodi posla i pozicije, upoznali sa mojim slučajem, doveli su me u situaciju da je postalo besmisleno kriti sopstvenu seksualnu orijentaciju“, rekao je Cimbaljević.

Bonus video: