Ukradeni Pikaso, Matis i Modiljani bačeni u smeće?

Pet slika ukradenih prošle godine iz pariškog Muzeja moderne umjetnosti, među kojima su i po jedan Modiljani, Matis i Pikaso, vrijednosti 100 miliona eura, bačeno je u ulični kontejner za smeće i uništeno
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 15:11h

Pariske vlasti i ljubitelji umjetnosti širom svijeta bili su šokirani kada je u maju prošle godine spretni lopov s kapuljačom na glavi uspio da se popne i provali u Muzej moderne umjetnosti (Musee d'Art Moderne) blizu Ajfelove kule u Parizu, i pokupi izložene slike, koje je izrezao iz okvira i zamotao.

Zahvaljujući kvaru na alarmnom sistemu i neoprezu trojice čuvara, lopov je tiho odšetao s "Golubom s graškom" (1911.) Pabla Pikasa, "Pastoralom" (1906.) Anri Matisa, "Maslinom u blizini Estaquea" (1906.) Žorža Braka , i "Ženom s lepezom" (1919.) Amedea Modiljanija i "Mrtvom prirodom sa svijećom" (1922.) Fernanda Ležea..

Vrijednost ukradenih slika je procijenjena na 100 miliona eura, a neki stručnjaci tvrde da vrijede dvostruko više. Registar izgubljenih umjetnina u Londonu je tu krađu nazvao "jednom od najvećih pljački umjetnina dosad, s obzirom na procijenjenu vrijednost, istaknutost autora kao i visoki profil muzeja".

Istražiteljima je trebalo godinu dana da pokrenu službenu istragu protiv trojice navodnih počinitelja - lopova i njegove dvojice pomagača.

Prema pisanju lista "Le Journal du Dimanche", jedan od njih je policiji navodno ispričao da je nakon hapšenja preostale dvojice uhvatila panika i da je slike uništio i bacio u smeće, prenosi britanski list Telegraf.

Policijski detektivi su priznali da, iako sumnjaju u njegovu priču, ipak ne mogu potpuno da isključe i tu mogućnost.

Za pljačku je osumnjičen srpski državljanin Vrejan T., koji je u medijima dobio nadimak "Spajdermen", uhapšen je već nekoliko dana nakon same pljačke pri prodaji slika ukradenih u jednom pariskom stanu. On je prilikom ispitivanja prepričao kako je odvrnuo šarafe na jednom od prozora zgrade muzeja, i kako se nekoliko noći nakon toga vratio, uklonio prozorski okvir i provukao kroz gvozdenu rešetku.

Navodno je prvo planirao da ukrade samo jednog naručenog Ležea, ali se predomislio otkrivši da njegov ulazak nije aktivirao alarm. To mu je, tvrdi, dalo vremena da malo obiđe muzej i odabere još nekoliko slika. Policajcima je otkrio ime naručitelja Ležea jer mu ovaj, kako je kazao, nije platio naručeno.

Riječ je o Žan-Mišelu C., vlasniku anntikvarnice "Antiquites Bastille", koji negira umiješanost i tvrdi da je Vrejan pomenute slike neprocjenjive umjetničke vrijednosti u njegovoj trgovini ostavio bez njegove dozvole.

On ih je potom dao jednom časovničaru, inače poznatom stručnjaku čijim se uslugama koriste aukcijske kuće, koji na kraju, tvrdi da ih je jednostavno bacio u smeće.

FBI procjenjuje da se godišnje preproda ukradenih umjetnina u vrijednosti od tri milijarde funti, a Interpol u svojoj bazi podataka ima oko 30 hiljada ukradenih umjetnina.

Bonus video: