Crnogorski grafičari u Kini

Alisa Rujović, Mirsad Koljenović i Anđela Radivojević nalaze se među 200 odabranih finalista Bijenala Exhibit ROC
128 pregleda 0 komentar(a)
Alisa Rujović, Foto: Printscreen (YouTube)
Alisa Rujović, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 25.04.2018. 10:04h

Predstavnici Crne Gore na ovogodišnjem Internacionalnom Bijenalu grafike Exhibit ROC u Kini, su Alisa Rujović, sa radom “Real life”, Mirsad Koljenović sa radom “2 for viewfender 1” 2015, a na listi finalista, kao predstavnica Srbije i Crne Gore nalazi se i Anđela Radivojević sa radom “Guangxi Mountains”, piše u listi imena među dvije stotine izabranih među više od 2.000 pristiglih prijava iz cijelog svijeta.

Alisa Rujović je studentkinja Specijalističkih studija na studijskom programu Grafika u klasi profesorice Vesne Bošković. Predstavljaće Crnu Goru sa grafikom koja je nastala štampom 66 cinkanih ploča u kombinovanoj tehnici (bakropis, akvatinta, suva igla), dimenzija 120.5 centimetara sa 61.5 centimetara, objavljeno je na veb sajtu Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

“U svom radu, se bavim isključivo čovjekom i današnjom situacijom u društvu, bavim se nečim što bih željela da promijenim, a ne mogu, nemoćna sam, tako da sam pustila da grafika govori umjesto mene, jer ona ima dovoljno moći.

Crtam dok se nalazim na autobuskoj stanici, akademiji,u kući, u parku, gdje god mi se pruži prilika, nekad pokušam i da memorišem određenu situaciju, i kasnije pokušavam to da prenesem na papir, nakon toga na ploču, u ovom slučaju cinkanu. Tako je i nastalo 66 crteža, malog formata, koje sam kasnije preijela na ploče, i tako je nastala grafika “Real life”...sami proces je bio zahtjevan, i dug. Dva mjeseca svakodnevnog rada, ali ta grafika sam ja”, objašnjava Rujović za “Vijesti” proces nastanka rada kojim će se predstaviti u Kini.

Ona je istakla i da učešće na ovom Bijenalu mnogo znači za umjetnike, ali i za države iz kojih oni dolaze, jer je u pitanju najveći događaj na kojem se umjetnik može predstaviti.

“Učešće na jednom ovakvom Bijenalu je od velikog značaja, kako za samog umjetnika tako i za državu iz koje dolazi, ako uzmemo u obzir to da je Bijenale najveći događaj na kom može učestvovati i samim tim se predstaviti jedan umjetnik.

Želim da istaknem, da je ovo potvrda da se na Cetinju i te kako radi i stvara, a ovo dođe kao nagrada za uloženi trud. Svakako da veliki udio u ovome imaju profesorica Vesna, kao i asistent Veljko, koji su bilo jak vjetar u leđ za jedan dug proces”, kazala je Rujović.

Mirsad Koljenović je samouki umjetnik i imao je više od 15 samostalnih i 20 kolektivnih izložbi u državi i regionu. Napisao je i knjigu „Mirsov traktat o slikarstvu” koja je objavljena 2007. godine. Autor je više programa i projekta iz inkluzije sa učenicima sa posebnim potrebama. Saradnik je Udruženja umjetnika koji slikaju ustima ili stopalom iz Lihtenštajna. Predsjednik je Udruženja likovnih umjetnika,,ATHENASART” iz Grčke za Crnu Goru.

Bijenale će biti otvoreno u junu i trajaće do septembra ove godine. Održava se u Nacionalnom muzeju lijepih umjetnosti na Taivanu (National Taiwan Museum of Fine Arts in Taiwan). ustanovljeno 1983. godine, jedno je od najdužih međunarodnih izložbi grafike u svijetu danas. Misija događaja je promovisanje međunarodne kulturne razmjene i jačanje međusobnog razumijevanja umjetničkih vrijednosti između Istoka i Zapada

Otvaranju Bijenala prisustvovaće dvije stotine odabranih grafičara.

Umjetnost kao da ne predstavlja ništa u našem društvu

Na pitanje kako je sebe pronašla u grafici, Alisa Rujović odgovara:

“Kako sam se pronašla u grafici? Pa, grafika sama po sebi nosi određenu draž, neizvjesnost, posvećenost, a to je ono što mene privlači i ne samo u grafici, umjetnosti nego i u svim ostalim sferama života. Jer, što se tiče grafike, na kojoj god matrici radili, na cinku, kamenu, drvetu..., moramo da pričamo i saosjećamo se sa njom, jer u suprotnom rezultati neće biti na zadovoljavajućem nivou. Ponoviću se, ali to je ono što me privlači, dok sam svjesna činjenice da je većina izbjegava i da većina ide linijom lakšeg otpora. Grafika je u našem društvu strana i nije cijenjena! Na veliku žalost... Mada, našem društvu, generalno, umjetnost skoro da ne predstavlja ništa, iako je Crna Gora iznjedrila veliki broj svjetskih umjetnika, ali, po nekom mom mišljenju, situacija se neće promijeniti sve dok sami autori djela ne počnu da cijene svoj rad, da čvrsto stoje iza svake povučene linije, jer, kako da očekujemo razumijevanje i interesovanje od drugih kad sami to ne posjedujemo!

Nego, opet, živim u nadi da dolaze neka bolja vremena, vremena u kojima će se svijest našeg društva podići na veći nivo, i bila bih srećna kad bi baš ovo moje učešće, podstaklo, mlade, talentovane ljude da rade, da budu posvećeni, da u potpunosti budu u umjetnosti”, kaže mlada umjetnica.

Bonus video: