Centri organizovanog kriminala su Podgorica, Bar, Kotor i Rožaje

Procjena policije je i da novac zarađen od prodaje droge narkodileri pokušavaju da ubace u legalne bankarske tokove
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 08:27h

U Crnoj Gori djeluje 35 organizovanih kriminalnih grupa, a najveći broj se bavi nabavkom, distribucijom i švercom droge, piše u dokumentu “Procjena opasnosti od organizovanog kriminala, kojim je Uprava policije prvi put napravila “Mapu organizovanog kriminala”, po standardima koji se koriste u EU.

U dvogodišnjem dokumentu Uprave policije, koju su analitičari uradili zajedno sa ekspertima iz Austrije, navodi se da su ključne prijetnje - trgovina drogom, pranje novca i šverc oružja.

U dokumentu je navedeno da je Crna Gora relativno malo tržište, ali predstavlja tranzitno područje, zbog svog geografskog položaja, činjenice da je primorska zemlja ali i da se nalazi u neposrednoj blizini jednog kraka “Balkanske rute”.

Procjena policije je i da novac zarađen od prodaje droge narkodileri pokušavaju da ubace u legalne bankarske tokove - organizatori kriminalnih grupa ali i članovi kupuju vrijedne nekretnine, hotele, diskoteke ili grade luksuzne komplekse.

Gradovi u Crnoj Gori koji su identifikovani kao centri organizovanog kriminala su Rožaje u sjevernom dijelu, Podgorica u središnjem, i Bar i Kotor u južnom dijelu Crne Gore.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: