Marina Abramović u Moskvi mjeri magiju ljudskog pogleda

Marina Abramović izazvala je veliku pažnju svojim novim projektom "Measuring the Magic of Mutual Gaze"
0 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Facebook
Marina Abramović, Foto: Facebook
Ažurirano: 09.10.2011. 16:02h

Ono što je Marina Abramović započela kao jedan od svojih performansa na izložbi u Moskvi pretvorilo se u pravi naučni eksperiment, a sve kako bi se izmjerila magija koja se dešava kada se dvoje ljudi gledaju u oči.

Marina Abramović izazvala je veliku pažnju svojim novim projektom "Measuring the Magic of Mutual Gaze" (mjerenje magije međusobnog gledanja), koji treba da objasni misterije ljudske duše uz pomoć najnovijih dostignuća nauke na polju neurologije, piše Blic.

Tokom ovog performansa dvoje ljudi, koji su potpuni stranci, zure jedno u drugo, tokom izvjesnog vremenskog perioda, dok se aktivnost njihovih mozgova mjeri uz pomoć najnovije tehnologije, a zatim se na kraju performansa, podaci dešifruju.

"Po prvi put u istoriji, ruski i američki naučnici rade zajedno, a ne jedni protiv drugih. Ovaj projekat je interakcija između umjetnika i naučnika koji u normalnim okolnostima nikada ne sarađuju. Mislim da ćemo dosta sličnih stvari viđati u 21. vijeku. Moramo da nađemo neku tačku kontakta gdje ćemo na racionalan način moći da objasnimo fenomene koji se baziraju na intuiciji, percepciji ili harizmatičnom stanju postojanja", objasnila je Abramovićeva, čija se izložba trenutno može vidjeti u Moskvi.

"Tijelo je najjednostavniji medij za umjetnost, ali je naš um to što zapravo treba istraživati", kaže Abramovićeva.

Bonus video: