Dvije izložbe u Galeriji „Dado”

Izložba “30 FLU Alumni Dizajn/Dizajn” realizuje se u okviru jubileja 30 godina FLU Cetinje i predstaviće radove više od trideset autora koji su diplomirali na Studijskom programu Grafički dizajn
56 pregleda 0 komentar(a)
Ana Radovanović izložba
Ana Radovanović izložba
Ažurirano: 25.04.2018. 08:39h

Narodni muzej Crne Gore i FLUID dizajn forum i ove godine nastavljaju uspješnu saradnju, pa će sjutra u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić biti otvorene dvije izložbe: “Jugoslovenski neoavangardni umjetnički časopisi (1960 - 1990)”, autorke Ana Radovanovići “30 FLU Alumni Dizajn/Dizajn”. Obje izložbe trajaće od 26. aprila do 10. juna 2018. godine, a svečano otvaranje zakazano je za 12 časova.

Izložba “30 FLU Alumni Dizajn/Dizajn” realizuje se u okviru jubileja 30 godina FLU Cetinje i predstaviće radove više od trideset autora koji su diplomirali na Studijskom programu Grafički dizajn Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Univerziteta Crne Gore. Koncept izložbe obuhvata dizajnerske radove – vizuelne identitete, promo kampanje, plakate, grafičko oblikovanje i ilustraciju knjiga, kataloga i časopisa, ambalažu i druge dizajnerske dicipline i medijume realizovane za različite klijente.

“Jugoslovenski neoavangardni umetnički časopisi 1960 - 1990.” predstavlja istorijski i dizajnerski pregled umjetničkih časopisa nastalih na teritoriji bivše Jugoslavije u razdoblju od 60-ih do početka 90-ih godina. Donosi analizu konteksta u kojem su nastajali, autora i grupa koji su stajali iza njih, kao i njihove međusobne veze na lokalnom i međunarodnom nivou. Projekat je proizašao iz master rada autorke, rađen pri italijanskom fakultetu ISIA Urbino, a izložba je izlagana u Zagrebu i Beogradu. Stručno vođenje kroz “Jugoslovenski neoavangardni umetnički časopisi 1960 - 1990.” biće organizovano odmah nakon svečanog otvaranja, a kroz izložbu će voditi autorka, Ana Radovanović.

Ana Radovanović (1986) je grafička dizajnerka iz Beograda. Završila je osnovne studije slikarstva u Rimu na Akademiji lijepih umjetnosti (Accademia di Belle Arti di Roma), a zatim i master studije grafike knjige i dizajna komunikacija na italijanskom fakultetu ISIA Urbino. Izlagala je na više od 20 grupnih i tri samostalne izložbi u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Belgiji i Kanadi, a dobitnica je i dva međunarodna priznanja (Golden Bra - Best Design, Magdalena, Maribor, Slovenija i Prva nagrada, Dan D, Zagreb, Hrvatska). Radi u oblasti dizajn novinarstva i istorije, a takođe i kao frilens grafička dizajnerka. Kao saradnica u oblasti dizajn novinarstva i istorije, ostvarila je saradnju sa hrvatskim portalom Vizkultura, a takođe je radila i na mestu izvršne urednice portala Designed.rs iz Beograda.

FLUID dizajn forum trajaće do 27. aprila, a ovo je njegovo šesto izdanje.

Bonus video: