Sebastijan Fetel odbranio titulu

Dvadesetčetvorogodišnji Njemac postao najmlađi dvostruki šampion u “najluđem cirkusu” na svijetu. Prvo mjesto osvojio je Britanac Dženson Baton, a drugi je kroz cilj prošao Fernando Alonso
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2011. 08:11h

Četiri trke prije kraja šampionata, riješeno je pitanje novog-starog prvaka u Formuli 1.

Njemcu Sebastijanu Fetelu bio je potreban samo bod u preostalim trkama da odbrani krunu osvojenu prošle godine, a on je sav posao odradio danas u trci za Veliku nagradu Japana, koja je vožena na stazi Suzuka.

Tako je 24-godišnji Njemac postao najmlađi dvostruki šampion u “najluđem cirkusu” na svijetu. Prvo mjesto osvojio je Britanac Dženson Baton, a drugi je kroz cilj prošao Fernando Alonso.

Startu trke obilježio je zanimljiv duel između Fetela i Batona. Britanac je dobro krenuo, ali Njemac ga je zatvorio i natjerao da malo skrene sa staze i došlo je do kontakta.

Sve to je iskoristio Luis Hamilton i došao do druge pozicije.

U sljedećim krugovima Fetel je pokušavao da stvori prednost, dijelom i zbog toga što su sudije razmatrali njegov incident sa Batonom.

Do osmog kruga stjuarti su odlučili da za incident na startu Fetel neće biti kažnjen, ali tada je Hamilton naišao na probleme sa gumama i Baton ga je bez problema pretekao.

Šampion iz 2008. godine je značajno usporio i izgubio mnogo vremena i odmah je otišao u boks, a na stazu se vratio kao 11.

U narednom Fetel je otišao da promijeni gume i pao je na šesto mjesto, dok je vođstvo preuzeo Baton, koji je kao i Alonso i Mark Veber odmah otišao u boks.

Na stazi je od vodećih ostao samo Felipe Masa, a iza njega su bili Fetel, Baton, Alonso i Hamilton, ali je Brazilac u 12. krugu zamijenio gume i pao je na petu poziciju.

Do 20. kruga Fetelova prednost je bila oko sekund i po, ali je Njemac otišao u boks i pao je na petu poziciju, a u narednom krugu isto je učinio i Baton, koji se vratio ispred Njemca.

U 22. krugu u boks su otišli Alonso i Hamilton, baš u trenutku kada je vodio veliku borbu sa Masom, u kojoj je bilo i kontakta.

Pošto su svi vodeći već krug kasnije odradili svoje druge zamjene guma, Baton je preuzeo vođstvo, sa sekundom prednosti u odnosu na Fetela.

Ipak, sve se promijenilo u 24. krugu kada je na stazu izašao “sejfti kar” zbog krhotina na stazi u krivinama sedam i 16.

Bezbjednosno vozilo je stazu napustilo u 28. krugu i tada je Baton bez problema sačuvao vođstvo, ispred Fetela, Alonsa, Vebera, Mase i Hamiltona.

Ulazak u drugu polovinu trke nije donio promjene na vrhu, Fetel više nije mogao da prati Batona i zaostajao je nešto manje od tri sekunde u 32. krugu.

Uslijedila je nova runda ulaska u boksove, a nakon nje Baton je dodatno povećao prednost.

Naredni krugovi nisu donijela veća uzbuđenja na samom vrhu, Alonso je držao iza sebe Fetela, a Mihael Šumaher se borio sa Masom za poziciju na koju je došao poslije promjene guma.

Pet krugova prije kraja Baton je počeo da pada u tempu i drugoplasirani Španac mu se približio na nešto više od sekunde.

Međutim, do kraja trke nije bilo značajnijih promjena, Baton je ostvario pobjedu, a Fetel osigurao krunu.

Do kraja šampionata ostale su još četiri trke, a naredna se vozi 16. oktobra za Veliku nagradu Koreje.

Njemac se zahvaljuje svima

Sa razlogom, Sebastijan Fetel je bio srećan nakon trke.

"Iza nas je odlična sezona, a najbolje od svega je što ona još nije završena. Spisak ljudima kojime bi se trebao zahvaliti je zaista velik. Hvala svima iz centra u Midlton Kejsu, koji se iz dana u dan trude kako bi ostali u vrhu. Hvala svima koji su omogućili da još jednom ostvarimo zacrtane ciljeve. Činjenica da smo dvije godine uzastopno na vrhu je zaista veliki uspjeh", rekao je fetel.

Potom se osvrnuo na trku za Veliku nagradu Japana.

"Iza nas je jedna teška trka, koja je još jednom potvrdila izjednačenost u Formuli", objasnio je novi-stari šampion.

Rezultati

1. Dženson Baton (Velika Britanija/Meklaren) 1:30:53.427

2. Fernando Alonso (Španija/Ferari) + 1.160

3. Sebastijan Fetel (Njemačka/Red Bul) + 2.006

4. Mark Veber (Australija/Red Bul) + 8.071

5. Luis Hamilton (Velika Britanija/Meklaren) + 24.268

6. Mihael Šumaher (Njemačka/Mercedes GP) + 27.120

7. Felipe Masa (Brazil/Ferari) + 28.240

8. Serhio Peres (Meksiko/Zauber) + 39.377

Generalni plasman

1. Fetel 324

2. Baton 2101

3. Alonso 202

4. Veber 194

5. Hamilton 178

6. Masa 90

7. Niko Rozberg 63

8. Šumaher 60

Bonus video: