Šta alkohol zapravo radi vašem tijelu?

Lijekari su opazili da alkoholičari imaju problema sa probavom, na njihovom licu pojavljuju se mrlje, imaju problema sa spavanjem...
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2011. 11:30h

Kratkoročno gledano od alkohola imamo jak mamurluk, umorni smo i ne izgledamo dobro, ali ono što alkohol “radi” tijelu na duge staze je daleko ozbiljnije.

Rak dojke i usne šupljine, bolesti srca, moždani udari i ciroze jetre samo su neke od posljedica, a tu su i posljedice na mentalno zdravlje, pogoršanje pamćenja i oslabljena plodnost.

Lijekari su opazili da alkoholičari imaju problema sa probavom, na njihovom licu pojavljuju se mrlje, imaju problema sa spavanjem, a kod žena je pojačano nakupljanje celulita.

Postavlja se pitanje koliko se zapravo smije popiti alkohola

Dr KJ Patel je istražujući uticaj alkohola na miševe došao do važnih zaključaka.

Naime, samo jedna doza alkohola bila je dovoljna da u genomu fetusa dođe do raznih anomalija, a samo tri pića na dan snažno povećavaju mogućnost obolijevanja od raka.

Jedna prošlogodišnja studija pokazala je da je, kad se uzme u obzir uticaj na pojedinca i društvo, alkohol daleko opasniji od heroina jer je u daleko široj upotrebi.

Postavlja se pitanje koliko se zapravo smije popiti alkohola, a da tijelu ne šteti.

Prije se smatralo kako žene ne bi smjele popiti više od dva pića na dan, a muškarci do četiri, ali liječnici upozoravaju kako su bezopasne količine alkohola daleko manje.

Bonus video: