POLICIJA PROVJERAVA DA LI JE UBICA PRATIO ČAĐENOVIĆA

Bomba aktivirana daljinskim upravljačem

Policija pokušava da utvrdi gdje se u trenutku aktiviranja bombe nalazio ubica Dražena Čađenovića i u toku su opsežne provjere
213 pregleda 5 komentar(a)
Podgorica, eksplozija, Foto: Savo Prelević
Podgorica, eksplozija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2018. 05:21h

Bomba kojom je 29. marta ubijen Dražen Čađenović (31), u garaži na Rimskom trgu, aktivirana je daljinskim upravljačem, rečeno je “Vijestima” nezvanično od više izvora iz istrage.

Sagovornici “Vijesti” su kazali da pokušavaju da utvrde gdje se u trenutku aktiviranja bombe nalazio ubica sa daljinskim upravljačem i u toku su opsežne provjere.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Čađenović je prije nego što je ubijen, nekoliko sati bio u društvu Milića Minje Šakovića, kojeg je policija registrovala kao pripadnika škaljarske kriminalne grupe.

Nakon prvog, šturog saopštenja, do danas niko iz nadležnih institicija nije saopštio ništa o ubistvu Čađenovića i niko do danas zbog tog ubistva nije uhapšen.

Policija provjerava i da li je ubica pratio Čađenovića, čija porodica je nedugo prije eksplozije izašla iz vozila.

Bomba postavljena ispod njegovog blindiranog “BMW-a” aktivirana je dvadesetak sekundi nakon što je on automobilom ušao u podzemnu garažu na Rimskom trgu.

Policija, ni tužilaštvo, nijesu saopštili da li su u Forenzičkom centru završena hemijska vještačenja, kojima je trebalo da bude utvrđeno koja količina i vrsta eksploziva je bila u napravi kojom je Podgoričanin likvidiran krajem marta.

Nakon njegovog ubistva iz Uprave policije nezvanično su rekli da vjeruju da je Čađenović žrtva rata kotorskih kriminalnih klanova, koji bjesni već četvrtu godinu.

Ubijeni Čađenović je, prema policijskim informacijama, posljednjih godina pripadao klanu pokojnog Luke Đurovića, kojim navodno rukovodi Alan Kožar.

Prema saznanjima “Vijesti”, bio je u kumovskim odnosima sa navodnim članovima kavačkog kriminalnog klana Vladimirom i Duškom Roganović. Skupa su bili optuženi za ubistvo navijača “Crvene zvezde” Marka Vesnića. Apelacioni sud je u oktobru 2014. godine potvrdio prvostepene oslobađajuće presude njemu i Vladimiru, a Duško je osuđen na osam godina zatvora.

Dva dana nakon ubistva Čađenovića, u centru Glavnog grada su, u prepunoj bašti restorana Forum, upodne, ubijeni Miloš Šaković (31) i slučajna žrtva Radivoje Jovanović (42), koji je sjedio sa djevojkom za susjednim stolom.

Prema tvrdnjama tužilaštva Šakovićevom stolu tada je prišao Marko Jovanović (42) i pucao.

Tridesetjednogodišnjak je primijetio da mu prilazi ubica, i kafanski sto za kojim je sjedio gurnuo da zaštiti svoju i suprugu svog kuma i njenu bebu. Prije toga, sa stolice je oborio kuma koji je sjedio naspram njega. Prvi hici koje je ispalio Šakovićev ubica pogodili su i usmrtili Jovanovića. Šaković je krenuo da bježi, a nekoliko muškaraca potrčalo je za egzekutorom koji ga je jurio i u trku pucao ka njemu. Stigao ga je kod prodavnice satova Time i u njegove grudi ispalio nekoliko hitaca. Sa pištoljem u jednoj i torbicom u drugoj ruci, ubica je nakon toga odšetao ka Ulici Miljana Vukova, a potom Ulicom Balšića, gdje je naspram picerije Ćošak skrenuo između zgrada i na parkingu bacio pištolj, kačket i torbicu.

Dva dana kasnije policija je saopštila da je Šakovića i Jovanovića ubio Jovanović, koji je još u bjekstvu.

Uhapšeni su osumnjičeni da su mu pomagali u pripremi i bjekstvu nakon ubistva, Predrag i Janko Vukadinović i Kristina Bmović. Policija sumnjiči osuđenika Dragoljuba Ćetkovića da je pomagao toj kriminalnoj grupi, a isto na teret stavljaju i Lidiji Bulatović. Svi uhapšeni navodno su bliski Alanu Kožaru.

Policija još utvrđuje ko je nalogodavac ubistva Šakovića, koji je, prema njihovim podacima bio blizak članovima kavačkog kriminalnog klana.

Sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović kazao je prošle sedmice u intervjuu Al Džaziri, da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, jer su ubistva koja su se dogodila posljednjih dana marta riješena. Veljović je to rekao iako Čađenovićevo ubistvo nije rasvijetljeno, a dvostruko mije do kraja riješeno.