Merit može na Olimpijske igre

CAS je ukinuo presudu MOK-a koja brani svim sportistima da se takmiče na Olimpijskim igrama ako su nekada bili kažnjeni suspenzijom dužom od šest mjeseci zbog dopinga
0 komentar(a)
Lašon Merit, Foto: Beta/AP
Lašon Merit, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.10.2011. 11:25h

Sud za sportsku arbitražu (CAS) ukinuo je danas sporno pravilo Međunarodnog olimpijskog komiteta i tako omogućio američkom atletičaru Lašonu Meritu da brani zlatnu medalju na 400 metara na OI u Londonu sljedeće godine.

CAS je, naime, ukinuo presudu MOK-a koja brani svim sportistima da se takmiče na Olimpijskim igrama ako su nekada bili kažnjeni suspenzijom dužom od šest mjeseci zbog dopinga.

Slučaj je bio zasnovan na Meritu, koji je u Pekingu 2008. godine osvojio zlato. Njemu je bilo zabranjeno da nastupi u Londonu, iako mu je suspenzija zbog dopinga istekla u julu.

Pravilo je osporio Olimpijski komitet SAD, navodeći da to praktično znači da je atletičar dva puta kažnjen za isti prekršaj, kao i da to pravilo krši globalne antidoping smjernice.

MOK je tvrdio da je to pitanje izbora, ne kazne, kao i da to tijelo ima pravo da odabere ko može da učestvuje na njenim događajima.

MOK i OK SAD obratili su se CAS-u da donese presudu na vrijeme, kako bi se izbjegla zabuna u posljednji čas pred OI, koje počinju 27. jula 2012. godine.

Osmočasovno saslušanje održano je u Lozani 17. avgusta. CAS je presudio da Merit ima pravo nastupa u Londonu, kao i svi ostali sportisti širom svijeta na koje je to pravilo uticalo.

Bonus video: