Savremena dubrovačka umjetnost u Kotoru

Ideja "Kenova?" festivala jeste da se ljudi, pogotovo mlađe generacije upoznaju, pronađu zajednički jezik i nastave neposredno družiti mimo institucionalnih okvira
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2011. 15:27h

Izložbom "20 godina poslije - suvremena dubrovačka scena u Kotoru" u Palati Bizanti 8. oktobra u 19.30, biće otvoren prvi "Kenova?" festival.

Festival "Kenova?" na ovaj način želi kotorskoj publici da predstavi presjek savremene dubrovačke umjetničke scene, ali i kroz zbližavanje umjetnika ova dva grada da podsjeti na 20 godina od početka napada na Dubrovnik koji su združenim snagama izveli JNA i crnogorski dobrovoljci.

Izložbu čine radovi etabliranih i novih umjetničkih imena savremene dubrovačke scene kao što su Slaven Tolj, Marko Ercegović, Maja Marković, Stjepan Grbić, Mario Cvjetković, Ana Opalić, Tina Gverović, Grupa ABS, Pasko Burđelez i drugi.

Od sljedeće godine, festival će trajati četiri dana i biće rotacionog karaktera - u maju će se kotorska umjetnička scena predstaviti u Dubrovniku, a u oktobru Dubrovčani ponovo dolaze u Kotor

Na ovaj način želimo da podsjetimo na velike ljude oba grada koji su svoj život posvetili borbi protiv jednoumlja, nacionalizma, rata i mržnje, kao što su bili Milan Milišić, don Branko Sbutega i drugi.

Ideja "Kenova?" festivala jeste da se ljudi, pogotovo mlađe generacije koji su geografski blizu, u dva grada koji dijele zajedničku/e prošlost/i i budućnost u evropskim okvirima, upoznaju, pronađu zajednički jezik i nastave neposredno družiti mimo institucionalnih okvira.

Riječ je o ljudima koji ne pristaju na ideju da se autentični nacionalni identiteti dokazuju samo isticanjem razlika među susjednim kulturama i zagovaraju normalnu aktivnu komunikaciju među akterima u kulturi, uvjereni da time obogaćuju vlastiti kulturni identitet te pomažu stvaranju uslova da ovaj prostor postane regija plodonosnog prožimanja, saradnje i tolerancije čime time neutrališu opasnost ponavljanja sukoba.

Ove godine festival je simboličnog karaktera i biće jednodnevni. Od sljedeće godine, festival će trajati četiri dana i biće rotacionog karaktera - u maju će se kotorska umjetnička scena predstaviti u Dubrovniku, a u oktobru Dubrovčani ponovo dolaze u Kotor.

Izložba će biti otvorena do 11. oktobra. Festival organizuju Art radionica “Lazaretti” iz Dubrovnika i Bokeljska inicijativa iz Kotora.

Bonus video: