Iznajmili jedrilicu u Hrvatskoj, pa bez kontrole ušli u Crnu Goru

Oni su probali da vežu jedrilicu u luci Škver, a nakon što su od strane radnika Luke upućeni u Zeleniku radi obavljanja granične kontrole, plovilom su se udaljili u pravcu Igala
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2011. 13:14h

Pomorska policija kontrolisala je jedrilicu i osobe na njoj zbog sumnje da je uplovila u teritorijalne vode Crne Gore bez granične kontrole.

Jedrilicom "Maksimus" registarskih oznaka 538 ST je upravljao Jan Fransoa Gueler (72) iz Francuske, a sa njim je na plovilu bilo još 9 njegovih sunarodnika.

Oni su probali da vežu jedrilicu u luci Škver u utorak oko 18 časova, a nakon što su od strane radnika Luke upućeni u Zeleniku radi obavljanja granične kontrole, plovilom su se udaljili u pravcu Igala, navodi se u saopštenju Uprave policije.

" Francuzi su u Hrvatskoj iznajmili čarter plovilo i sa njim bez dozvole granične policije ušli na teritoriju Crne Gore. Službenik u luci Škver je primijetio da jedrilica “Maksimus” ne posjeduje vinjetu (dozvolu za boravak u CG)i ako da im je sugerisao da moraju poći u Zeleniku radi obavljanja granične kontrole, što oni nijesu poslušali", rekao je Dejan Janković, rukovodilac Ekspoziture granične pomorske policije u Herceg Novom.

Policija je pronašla usidreno plovilo u Igalu i pregledom dokumentacije utvrdili da nad plovilom nije izvršena granična kontrola, te da ne posjeduje vinjetu i ovjeru popisa posade i putnika.

"Stranci su sprovedeni u luku “Zelenika” gdje je izvršena kontrola kompletne dokumentacije, nakon čega je podnijeta prekršajna prijava protiv osobe koja je upravljala plovilom. Izvedeni su pred sudiju koji ih je kaznio sa 130 eura. Čitava procedura je trajala nepunih dva sata", kazao je Janković.

" Čarter su iznajmili do 8. oktobra, i kako su rekli planirali su da se zadrže dan na našem primorju. Kada su platili kaznu, jutros su dobili i vinjetu i zastavu koju su za koje su morali da izdvoje 60 eura", istakao je Janković.

Francuzi nijesu odjavili napuštanje voda Hrvatske, tako da će izvjesno biti kažnjeni i u Hrvatskoj.

Bonus video: