Inspektore na terenu vreba opasnost od igle i metka

Inspektori veoma često u akcijama hapšenja lakše ili teške povrijeđivani, te da nije rijetkost da dileri pružaju oružani otpor
120 pregleda 0 komentar(a)
droga, Foto: Flickr.com
droga, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 05.10.2011. 08:39h

Inspektori Odsjeka za borbu protiv droga i krijumčarenja svakodnevno su izloženi raznim opasnostima na terenu, a nije rijedak slučaj da njihove akcije imaju teške posljedice.

"Dešava se da su sitni diler ujedno i heroinski intravenski zavisnici. Poznato je da oni stalno nose špric i iglu sa sobom. Ako znamo da je 10 procenata heroinskih zavisnika HIV pozitivno, a 40 do 50 procenata pozitivno na hepatitis, onda znamo kakva je to opasnost. Jednom se desilo da se inspektor ubode na iglu koja je bila kod dilera, ali on se nije inficirao, što je prava sreća", kazao je rukovodilac Odsjeka za borbu protiv droga i krijumčarenja u Upravi policije Miodrag-Mišo Laković.

On tvrdi da su inspektori veoma često u akcijama hapšenja lakše ili teške povrijeđivani, te da nije rijetkost da dileri pružaju oružani otpor.

"Dileri uglavnom nose oružje zbog straha od suparničke narkogrupe, zbog nekog snabdjevača kome duguju novac, a nekad su naoružani da bi se odbranili od policije i upotrijebe oružje tokom hapšenja", priča Laković, ocjenjujući da najviše problema inspektori imaju sa povratnicima u švercu droge.

Oni se, kaže Laković, nošeni mišlju da neće sebi dozvoliti "da ponovo “padnu” ne odriču lako brze zarade od prodaje droge", a kako već imaju "iskustvo", prepoznaju inspektore i pružaju otpor.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: