Mitroviću dva miliona eura zbog Marovićevih mahinacija

Postupak prodaje opštinske zemlje u industrijskoj zoni na Jazu, a potom njene razmjene za parcelu na Crvenoj glavici, procesuiran je pred Specijalnim tužilaštvom u aferi “Prijevor“
204 pregleda 7 komentar(a)
zemljište, Budva, Miodrag Mitrović, Foto: Vuk Lajović
zemljište, Budva, Miodrag Mitrović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.04.2018. 13:45h

Opština Budva dužna je da isplati 1,2 miliona, a firma “Smart It“ Miloša Marovića 385.000 eura, kompaniji “Megapromet“ Miodraga Miša Mitrovića, koga su prevarili prilikom kupovine 26.000 kvadrata zemlje na Jazu.

Tako je presudio kotorski Osnovni sud, nakon gotovo dvogodišnjeg sudskog spora koji je pokrenuo Mitrović - vlasnik lanca supermarketa, kako bi dokazao da ga je prevarila organizovana kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem.

Ako presuda postane pravosnažna, Mitroviću će, sa kamatama, biti isplaćeno više od dva miliona eura.

Iz Opštine Budva, na čijem čelu je Dragan Krapović(Demokrate), najavili su da će se žaliti na presudu.

Postupak prodaje opštinske zemlje u industrijskom zoni na Jazu, a potom njene razmjene za parcelu na Crvenoj glavici, procesuiran je pred Specijalnim tužilaštvom u aferi “Prijevor“.

Malverzacija se dogodila u vrijeme kada je na čelu Budve bio Rajko Kuljača (DPS).

Mitrović je prije dvije godine uhapšen pod sumnjom da je dio Marovićeve kriminalne grupe. Proveo je mjesec u pritvoru spuškog Istražnog zatvora negirajući optužbe, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Tada su uhapšena i direktorka katastra Mirjana Marović i članovi opštinske komisije i procjenjitelji, svi osumnjičeni da su dio kriminalne grupe.

Priča o prodaji i razmjeni opštinske zemlje počela je u oktobru 2008. godine, kada je NVO “Auto-moto društvo” (AMD) Budva na fingiranoj licitaciji, na kojoj su se pojavili prijatelji i poznanici Miloša Marovića, za 1,3 miliona eura - 50 eura po kvadratu, kupila kompleks od 26.000 metara kvadratnih u zaleđu Jaza. Riječ je o parceli na samoj Jadranskoj magistrali.

Na račun Opštine, međutim, leglo je manje od 100.000 eura.

Nekoliko mjeseci prije nego što je postao vlasnik zemlje, AMD izdaje zemlju firmi mlađeg Marovića koja ubrzo započinje da gradi salon namještaja.

Marovićeva firma uzela je kredit od 385.000 eura, ali osim betonske konstrukcije koja i dan danas stoji na zemlji, projekat nikada nije završen.

Marovićeva firma uzela je kredit od 385.000 eura, ali osim betonske konstrukcije koja i dan danas stoji na zemlji, projekat nikada nije završen

Tadašnji opštinski funkcioneri potom nude Vujoviću da kupi zemlju, kojoj su bili dužni 915.000 eura.

Mitrović pristaje i namjerava da na tom mjestu otvori supermarket.

Ugovorom je predviđeno da Opštini oprosti dugove, a od Marovićeve firme preuzme kredit od 385.000 eura.

Opština, međutim, prećutkuje da je upravo 3.000 kvadrata na kojima je betonska konstrukcija pod sporom i da ih potražuje staromještanska porodica.

Mještani zagrađaju svoju zemlju i Mitrović shvata da je prevaren, a opštinari mu nude drugu lokalciju - 8.156 kvadrata na Crvenoj glavici.

Razmjenu aminuje Ministarstvo finansija, a Mitrović doplaćuje za razmjenu još 219.340 eura.

Kada je postao vlasnik, Mitrović je shvatio da je prevaren zbog čega je i podnio tužbu.Miloš platio 385.000, ali još nije robijao

Prema iskazima tri svjedoka saradnika - Kuljače, bivšeg direktora AMD Igora Trnskog i kuma mlađeg Marovića Marka Vujovića, malverzacijom kojom je opštinska kasa oštećena za 1,4 miliona eura rukovodio je Svetozar Marović.

Stariji Marović, njegov sin Miloš i bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović priznali su krivicu i sa Specijalnim tužilaštvom potpisali ugovor o sporazumnom priznanju.

Sporazumom koji je potvrdio Viši sud, Miloš Marović je pristao da robija godinu i da na ime štete državi isplati 385.000 eura, što je učinio, ali zatvorsku kaznu nije odslužio.

Bonus video: