Rastoder: Je li Crna Gora besudna zemlja, sa zločinima i bez odgovornih?

A oslobađajuće presude postavljaju odgovornost tužilaštva kao urgentno, jer ono očigledno podiže optužnice bez dokaza
52 pregleda 0 komentar(a)
serbo rastoder, Foto: Luka Zeković
serbo rastoder, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.10.2011. 12:27h

Podizanje optužnice bez dokaza, kao u slučaju Bukovica, obesmišljava Crnu Goru kao pravnu državu, ocijenio je istoričar Šerbo Rastoder.

On je, komentarišući odluku Višeg suda u Bijelom Polju da ponovo, zbog nedostatka dokaza, oslobodi optužene za zločin u Bukovici, kazao da ga od crnogorskog sudstva ništa ne iznenađuje, osim činjenice da niko ne uočava da fingirani sudski procesi koštaju građane.

„A oslobađajuće presude postavljaju odgovornost tužilaštva kao urgentno, jer ono očigledno podiže optužnice bez dokaza, što je samo način obesmišljavanja svega, a naročito Crne Gore kao pravne države“, kazao je Rastoder agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje da li crnogorski sudovi namjerno izvode nevine na sud, rugajući se državi koja je „priznala taj zločin činjenicom da je preuzela neke obaveze u Bukovici“.

„I da li je Crna Gora i dalje besudna zemlja, u kojoj imate zločin, ali ne i one odgovorne za njega“, dodao je Rastoder.

Durgut: Naopako postavljen proces

Autor knjige „Bukovica“, Jakub Durgut, smatra da je cijeli proces „naopako postavljen“.

“Uzimaju se neke periferne ličnosti, umjesto da se krene od glavnih koji su bili odgovorni za to područje u tom periodu. To su policijski funkcioneri, tadašnji i današnji“, kazao je Durgut za Radio Vijesti.

On smatra da država nema volju i želju da rasvijetli taj slucaj.

Iako je tužilastvo najavilo žalbu, Durgut se ne nada da će slučaj pljevaljske Bukovice biti pravično presuđen.

“U današnjoj, ovakvoj Crnoj Gori, nema govora” , tvrdi on.

Prema njegovim riječima, jedna generacija u Bukovici je tri puta doživjela zločin.

”Tako je Latif Bungur uspio da pred smrću pobjegne u prvom i drugom svjetskom ratu, ali 1993. godine, zbog starosti, više nije mogao, pa je ubijen”, pojasnio je Dur

Bonus video: