Darko Šarić: Jesmo potonuli, ali život ide dalje

18 telefonskih razgovora snimljeno je 19. januara 2009. na dan zapljene u Italiji
182 pregleda 0 komentar(a)
Sarko Šarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sarko Šarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.10.2011. 17:27h

Presretnuti razgovori Darka Šarića i drugih optuženih za šverc kokaina s kojih je skinuta oznaka državne tajne jer su izvedeni kao dokazi na suđenju u Beogradu otkrivaju paniku optuženih nakon zapljene droge u Italiji, kao i mrežu saradnika, između ostalih i slovenački ogranak grupe koji je predvodio Dragan Tošić, piše beogradski “Blic”.

Razgovore optuženih za šverc narkotika presretnula je srpska BIA i italijanska "Skvadra mobile"- specijalna jedinica.

18 telefonskih razgovora snimljeno je 19. januara 2009. na dan zapljene u Italiji.

Nadležni tužilac u Srbiji Saša Ivanović konstatovao je da se u pomenutim razgovorima može čuti nervoza optuženih, u kojoj pomenuti konstatuju da su pretrpjeli velike gubitke i pokazuju zabrinutost da li su neki članovi uhapšeni, piše “Blic”.

Presretnuti razgovori nakon zapljene kokaina u Italiji, poslati su iz ove države za suđenje Dušku Šariću, mlađem bratu Darka, u Crnoj Gori

Takođe su prikrivali svoj identitet koristeći pseudonime. Optuženi su da su koristili posebne šifrarnike za razmjenjivanje telefonskih brojeva koji su korišćeni u komunikaciji pripadnika grupe, na kojima su brojevi od nula do devet označavani određenim slovima abecede.

"Upućivanjem poruka, naizgled nerazumljive sadržine, pripadnici grupe su se obavještavali o brojevima telefona koji će biti korišćeni u međusobnoj komunikaciji", piše beogradski dnevnik.

U srpskom Tužilaštvu za organizovani kriminal smatraju da presretnuti razgovori, i pored svih mjera koje su preduzimali pripadnici grupe, postaju jasni i predstavljaju važan dokaz kada se povežu sa događajima na terenu i zapljenama kokaina.

“Ono što imamo brzo će da se istopi”

"Među presretnutim razgovorima nakon zapljene u Italiji je i jedan između Šarića i Dragana Tošića, koji je kako se sumnja predvodio ogranak narkokartela u Sloveniji. Tošić je uhapšen 25. maja 2010, kada je pokušao sa svojom grupom da prošvercuje 2,17 tona kokaina kroz Sredozmeno more, zbog čega im se sudi u Ljubljani.".

"Italijanski tužioci su naveli da Duško Šarić u razgovorima komentariše štetu koja je nastala zbog zapljene droge u Italiji"

U drugim razgovirima Šarić je i konstatovao 'Jesmo potonuli, ali život ide dalje i sad tu ne mogu ništa'”.

On se i žalio sagovornicima 'stalno imam rashode, nikako prihode', kao i 'ono što imamo brzo će da se istopi'.

U januarskim razgovorima, kako piše Blic, iznio je još jednu bojazan: “Mene najviše brine ono sa brodovima. Da to ne izgubimo. Ako izgubimo to... Bolje da prihvatimo bilo šta, nego da sve izgubimo”.

Velika zapljena više od dvije tone kokaina u urugvajskoj luci uslijedila je iste godine u oktobru. Presretnuti razgovori nakon zapljene kokaina u Italiji, poslati su iz ove države za suđenje Dušku Šariću, mlađem bratu Darka, u Crnoj Gori.

Italijanski tužioci su naveli da Duško Šarić u razgovorima komentariše štetu koja je nastala zbog zapljene droge u Italiji.

Cane pristao da Šariću ustupi akcije “Štampe”

U presretnutim telefonskim razgovorima koji se kao dokazi koriste u suđenju za pranje novca Šarićeve grupe u Specijalnom sudu pominju se zanimljiva imena, naročito iz svijeta biznisa, saznaje “Blic”.

"U razgovorima koji se odnose na krijumčarenje kokaina, nema takvih imena. Među razgovorima, koji su prikupljeni u istrazi za pranje novca su i oni između Darka Šarića i Stanka Subotića Caneta. Advokat Zdenko Tomanović, branilac Šarića, takođe je konstatovao da na osnovu razgovora može da se vidi blizak odnos između njegovog klijenta i Subotića, kao i da je Subotić pristao da Šariću ustupi akcije preduzeća “Štampa”, ali da to nije predmet postupka za pranje novca".

Bonus video: