Srbija objedinila krune

Njemice su bile na pragu prve titule (dva puta je šampiona bila Istočna Njemačka), ali je presudilo srce Jelene Nikolić i saigračica
0 komentar(a)
Odbojkašice Srbije, Foto: Beta/AP
Odbojkašice Srbije, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.10.2011. 18:43h

Nakon tačno 20 godina, kada je to uradio Sovjetski Savez, opet jedna zemlja vlada evropskom odbojkom - Srbija.

Izabranicima Igora Kolakovića, koji su prije 14 dana u Beču osvojili titulu prvaka Starog kontinenta, na krovu Evrope su se pridružile odbojkašice Srbije, koje su u fenomenalnoj atmosferi u beogradskom "Pioniru" nadvisile Njemačku.

Poslije 123 minuta drame, tim Zorana Terzića je slavio sa 3:2 (16:25, 25:20, 19:25, 25:20, 15:9).

Njemice su bile na pragu prve titule (dva puta je šampiona bila Istočna Njemačka), ali je presudilo srce Jelene Nikolić i saigračica.

Naime, do večeras jedini neporaženi tim je vodio 6:0 i 18:14 u 4. setu, ali je tada na scenu stupila Brižitka Molnar, na čiji je servis Srbija napravila seriju 9:0 i stigla do 2:2.

U taj-brejku nije bilo dilema, Srpkinje su nošene sjajnom podrškom sa tribina igrale kao u transu i ostvarile najveći uspjeh u istoriji...

"U ovakvim situacijama obično idu reči zahvaljivanja onima koji su zaslužni za uspjeh. Ja, nažalost, ne mogu da se sjetim svih, ali prije svega čestitao bih ovoj bandi. One su napravile čudo. Ne pamtim kada je neka reprezentacija osvojila tri medalje u jednoj godini. Posebno mi je drago što su muška i ženska reprezentacija objedinile zlata na prvenstvima Evrope ove godine. Pokazali smo da se u Srbiji igra izuzetna odbojka", kazao je selektor Srbije Zoran Terzić, i dodao da je tajna uspjeha ženske odbojkaške reprezentacije Srbije "sjajna atmosfera, dobar rad, odlični uslovi i to što nema trzavica u smislu čestih smjena trenera".

Brakočević MVP

Iako je zbog premora propustila većinu četvrtog i čitav peti set finala, Jovana Brakočević je proglašena za najkorisniju igračicu 27. Evropskog prvenstva.

Osim korektorke, još dvije reprezentativke Srbije su dobile individualne nagrade - Maja Ognjenović je najbolja tehničarka, a Suzana Ćebić prvi libero. Priznanja su dobile i Njemice Margareta Kožuh (smečer), Kristijana First (bloker) i Angelina Grin (primač), te Turkinje Bahar Toksoj (server) i Neslihan Darnel (poenter).

Bonus video: