Građani Crne Gore sve manje kupuju knjige

U “Karveru” kažu da podjednako kupuju i žene i muškarci, ali da kada je u pitanju starosna dob onda najviše kupuju pripadnici “srednjih i starijih godina”
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2011. 12:27h

Kupovina knjiga i odlazak u biblioteke nekada je bio odraz kulture, ali i želja čitalačke publike za posjedovanjem trajne vrijednosti, knjige.

Svjedoci ere Interneta i ekspanzije elektronskih biblioteka, koja nas sa samo nekolika klika odvode do željenih naslova, “Vijesti “ su istraživale ko u današnje vrijeme i koliko kupuje knjige i odlazi u biblioteku.

“Kupovina knjiga u današnje vrijeme, kada se građani nalaze u teškoj materijanoj situaciji je veoma dobra.

Tip literature koji se najviše kupuje su bestseleri, pa s obzirom da se kroz njihove priče provlači jedna tanana nit koja doseže lakše do srca žena, s tim u vezi možemo reći da žene više kupuju i čitaju”, saopštila je urednik izdavačke kuće “Narodna knjiga” Zorica Marković.

U knjižari “Karver” bilježe primjetan pad prodaje knjiga u odnosu na prethodnih par godina.

”Primjetno je da je prodaja manja nego par godina unazad, ali knjiga i dalje ima svoju vrijednost, čitaoci se na internet oslanjaju tek ako ne mogu naći neki naslov u prodaji”, saopštili su iz “Karvera”.

Muškarci kupuju stručnu literaturu ili poklon za ženu

U Biblioteci “Radosav Ljumović” su rekli da broj posjeta konstantno raste za različite segmente koje biblioteka nudi, ali “da rodna klauzula nije determinišuća ni po jednom osnovu tako da možemo reći da broj korisnika konstantno raste, ali da li su dame u prednosti u odnosu na gospodu ne vodimo evidenciju“.

U “Narodnoj knjizi“ su bili precizniji pa su rekli da kada kupuju, osim poklone ženama, muškarci su najviše zainteresovani za stručnu literaturu.

“Muškarci uglavnom kupuju rječnike, stručnu računarsku literaturu, fiilozofsku literaturu, kao i klasike.

Primjetno je da je prodaja manja nego par godina unazad, ali knjiga i dalje ima svoju vrijednost

Naša kuća preferira klasike, pa smo skorije objavili roman “Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova, kao i sabrana djela Lava Nikolajeviča Tolstoja.

Takođe, možemo istaći i naše novo izdanje mladog autora Zvezdana Vukomanovića, i njegovom novom knjigom koja se tiče marketinga”, rekla je Marković.

U biblioteci kažu da su “najčitaniji kao i obično, aktuelni naslovi beletristika, te knjige istorijsko–publicističkog i naučno–teorijskog karaktera”.

Djeca žele skraćene lektire

Ponuda u “Karveru” je veoma raznovrsna, pa su i interesovanja različita.

“Klasični naslovi su uvijek traženi, naslovi koji su dobitnici neke od aktuelnih književnih nagrada, trenutni hit naslovi, savremena stručna literatura”, saopštili su iz Karvera.

Kad je u pitanju starost populacije koja odlazi u knjižaru odnosno u biblioteku, utisci sagovornika “Vijesti” su različiti.

“Djeca koja dolaze u knjižaru, obično traže skraćena izdanja školske lektire, ali mi preporučujemo izdanja koja u sastavu imaju cjelokupno djelo.

Što se tiče starije čitalačke publike starosna granica je od 30 do 50 godina. Iako je internet i tehnologija u ekspanziji, mi se trudimo da određenim sadržajima obogatimo našu ponudu sa strane žive knjige”, rekla je Marković.

“Klasični naslovi su uvijek traženi, naslovi koji su dobitnici neke od aktuelnih književnih nagrada, trenutni hit naslovi, savremena stručna literatura”

U “Karveru” kažu da podjednako kupuju i žene i muškarci, ali da kada je u pitanju starosna dob onda najviše kupuju pripadnici “srednjih i starijih godina”, dok mladi najčešće kupuju stručnu literaturu, potrebnu za studije i dalje usavršavanje, aktuelne savremene naslove i klasike”

Iz Biblioteke su saopštili da sva čitalačka publika bez pravljenja starosne granice može zadovoljiti svoju radoznalost. “Biblioteka kao ustanova je otvorena svim generacijma i ponuda je takva da odgovara i može zadovoljiti radoznalost od 7 do 107 godina.

Bilioteka “Radosav Ljumović” ima inkorporiranu komponentu koja će joj omogućiti tehnološku bazu, odnosno podršku. Samim tim mi u elektronskoj ponudi djela ne vidimo zazor već izazov i veoma korisnu ulugu, saopšteno je iz Biblioteke “Radosav Ljumović”

U Srbiji dominiraju domaći autori

Prema podacima 132 narodne biblioteke u Srbiji , na vrhu liste 25 najčitanijih djela u prvoj polovini 2011. godine nalaze se aktuelni naslovi, autorki Jelene Baćić- Alimpić, Vesne Dedić-Milojević, Gordane Ćirjanić, dok se djela Dobrice Ćosića i Milorada Pavića nalaze u drugom dijelu pomenute liste.

Za razliku od Srbije, u Hrvatskoj se na top listama najčitanijih, osim domaćih mogu naći i strani autori.

Bonus video: