Možda je pasulj presudio: Neka rekonstrukciju Dvorskog trga uradi prof. Popović!

Veliko je pitanje što će Popovićevi studenti - bivši i sadašnji - zaključiti iz činjenice da je njihov profesor posao dobio - direktno
54 pregleda 0 komentar(a)
Radovi, park Cetinje, Foto: Prijestonica
Radovi, park Cetinje, Foto: Prijestonica
Ažurirano: 01.10.2011. 14:38h

Drugari, molim vas lijepo - ne kažem ja da projekat rekonstrukcije Dvorskog trga na Cetinju "ne valja" - o tom projektu još uvijek nemam stav - jer nemam na osnovu čega da ga formiram - o tom projektu znam vrlo malo - gotovo ništa.

Svetislava Popovića - koji je potpisao projekat - nisam pominjao u tekstu objavljenom prošle subote - jer nije bilo potrebe da ga pominjem.

To što sam rekao da su kamene ploče kojima će biti popločan trg - presitne - (u međuvremenu sam na jednom mjestu pronašao podatak da su dimenzije ploča: 30-60x20x8cm, a na drugom mjestu: 40x20x16) - to je tek prva, ovlaš impresija o crtežima, o tih par šturih sličica, tj. amaterskih renderinga u slaboj rezoluciji koje sam uspio da iskopam na Internetu.

Kad kažem - presitne - imam na umu nekoliko sličnih projekata realizovanih u okruženju - posebno dva u Hrvatskoj: Riva u Splitu - 3LHD - i Morske orgulje u Zadru - Nikola Bašić - i jedan vojvođanski, koji još nije realizovan: Trg republike u Novom Sadu - pobjedničko rješenje na konkursu žiriranom ove godine - Petar Bojović, Žarko Uzelac i Nikola Marinčić.

Možete li da zamislite koliko bi ta stvar - da je organizovana na civilizovan način - potakla urbanističko-arhitektonsku misao u Crnoj Gori

Da sam bio u prilici da vidim kompletan projekat rekonstrukcije Dvorskog trga - da sam, recimo, uspio da pronađem kompletan projekat na Internet stranici Prijestonice Cetinje, u pdf formatu - ili da sam prisustvovao prezentaciji projekta "Uređenje prostora starog urbanog jezgra Cetinja - Dvorski trg", koja je bila upriličena sredinom juna na Cetinju - da sam, dakle, pozvan na tu prezentaciju - komentar bi svakako bio sadržajniji.

Ovako, ograničio sam se na frazu "it's not my cup of tea" - što u suštini znači da navijam za Cetinje - drago mi je, kao i svakom Crnogorcu, što su na Cetinju, konačno, stvari pokrenute sa mrtve tačke - ali mi se ne sviđaju stvari koje su prethodile početku realizacije projekta Dvorski trg - tj. bagerisanju centralnog cetinjskog trga - ne sviđa mi se, ni najmanje, konkretno, što je lokalna uprava dodijelila posao izrade izuzetno važnog javnog projekta - direktno - gospodinu Popoviću.

Neuporedivo svrsishodnije bi bilo da je raspisan veliki, međunarodni urbanistički konkurs za uređenje Dvorskog trga - da je putem konkursa traženo najbolje urbanističko rješenje. Da je raspisan konkurs, bila bi to jedinstvena prilika da se u prvom redu mladi arhitekti iz Crne Gore, ali i iz regiona, a i šire - oprobaju na izuzetno važnom, složenom i osjetljivom problemu.

Svetislav Popović navija za konkurse, sva je prilika - ali na neki njegov, čudan način

Zamislite varijantu: raspisan je veliki konkurs, predviđene su primaljive nagrade, konkursni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz zemlje i svijeta odabrao je najbolje među 50 ili 150 pristiglih rješenja, upriličena je izložba svih - i nagrađenih i nenagrađenih radova - i to baš na Dvorskom trgu - predmetnoj lokaciji - pa je neposredno po otvaranju izložbe organizovana javna diskusija u Vladinom domu itd.

Možete li da zamislite koliko bi ta stvar - da je organizovana na civilizovan način - potakla urbanističko-arhitektonsku misao u Crnoj Gori.

Uostalom, Svetislav Popović navija za konkurse, sva je prilika - ali na neki njegov, čudan način. U posljednje vrijeme se uredno pojavljivao u ulozi predsjednika nekoliko konkursnih žirija.

Imali smo: "Konkurs za izradu Idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja objekta Studentskog doma u okviru Fakultetsko-studentskog centra u Nikšiću".

Predviđene nagrade nisu dodijeljene. "Po završetku argumentovane rasprave i ocjene svakog rada ponaosob, žiri je zaključio da se ne mogu izdvojiti radovi koji su u potpunosti svojim rješenjem ispunili projektno-prostorne i funkcionalne zahtjeve, originalnost arhitektonskog izraza kao i racionalnost i ekonomičnost rješenja u cjelini" - pa je "iz navedenih razloga", žiri predložio investitoru da "svim učesnicima konkursa dodijeli obeštećenje u iznosu od 1.000 eura".

Na kraju je žiri iskoristio priliku "da se zahvali svim učesnicima konkursa na učešću i velikom trudu koji je uložen u izradi konkursnih radova". Dakle, uložen je veliki trud - ali uzalud - drugari su, doduše, dobili po hiljadarku, ali ta cifra nije ni izbliza adekvatna uloženom trudu - ako njih pitate.

Kasnije je posao izrade glavnog projekta buduće zgrade Filološkog fakulteta u Nikšiću dodijeljen jednoj renomiranoj crnogorskoj instituciji koja se bavi izradom projektne dokumentacije

Prije toga smo imali: "Konkurs za izradu Idejnog arhitektonskog rješenja objekta Filološkog fakulteta u Nikšiću".

"S obzirom da su dodijeljene samo druga i treća nagrada", kako stoji u obrazloženju žirija kojim je predsjedavao Svetislav Popović, "raspisivač konkursa ne može u potpunosti prihvatiti i direktno, bez dorade i ispravke, implementirati rješenja nagrađenih radova".

Kasnije je posao izrade glavnog projekta buduće zgrade Filološkog fakulteta u Nikšiću dodijeljen jednoj renomiranoj crnogorskoj instituciji koja se bavi izradom projektne dokumentacije - a ako je suditi na osnovu par renderinga koji su unazad nekoliko mjeseci kolali u uskom krugu učesnika konkursa i ostalih zainteresovanih - taj projekat se nije, ni izbliza, uzdigao do nivoa drugonagrađenog i ostalih nagrađenih radova na konkursu - taj projekat je bio neka vrsta neuspjelog pastiša - tj. kompilacije elemenata iz rješenja predloženih na konkursu.

Ako mi ne vjerujete - pitajte neke od ljudi koji su uzeli učešća na tom konkursu što misle o tom projektu.

A imali smo i "Međunarodni studentski konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje centralne zone opštine Žabljak" - tj. centralne zone grada.

Konkurs je raspisan sa ciljem prikupljanja kreativnih rješenja iza kojih stoje studenti arhitekture iz Crne Gore i okruženja, a u svrhu "optimalnog iskorištenja ovog prostora, uz upotrebu savremenih arhitektonskih izraza, pažjivog odnosa prema okruženju i poštovanja principa održive gradnje".

Jasno - odluka da Popoviću posao dodijeli - direktno - nadasve je racionalna - nema para na Cetinju i te fore - znate već - a žurba je velika - zadnjih 20 godina i više na Cetinju nije urađeno ništa (osim što je privreda ugašena) - pa treba požuriti

Žirijem koji je odabrao pet radova - od kojih su tri nagrađena, a dva su otkupljena - predsjedavao je upravo pomenuti gospodin Popović.

E sad, da je gospodin Popović insistirao na raspisivanju konkursa za izradu idejnog urbanističkog rješenja Dvorskog trga na Cetinju - makar i na studentskom konkursu - da se nije složio sa idejom lokalnih vlasti da se krene u realizaciju njegovog projekta - koji je, usput da kažem, urađen prije 25 godina, u vrijeme kada su se stvari na Cetinju odvijale u bitno drugačijem ritmu, kada nije bilo ni pomena o konkretizovanju inicijative da se Istorijsko jezgro Cetinja stavi na UNESCO spisak Svjetske kulturne baštine - onda bi to bila sasvim druga priča, morate se složiti.

Ovako, veliko je pitanje što će Popovićevi studenti - bivši i sadašnji - zaključiti iz činjenice da je njihov profesor posao dobio - direktno - jer je imao sreće da je "skoro urađena geodetska podloga postojećeg stanja trga pokazala da on (Popovićev projekat - op.a.) skoro u potpunosti odgovara onome što lokalna uprava želi da se uradi".

Zaključiće, najvjerovatnije, da nema leba od konkursa - koji su okosnica, ako mene pitate - formiranja vitalne crnogorske arhitektonske scene - i da poslove - javne poslove, naglašavam - treba dobijati - direktno. Pa ko umije - tome dvije - ko pogodi što razne lokalne uprave, ne samo cetinjska, žele da urade - tome posao direktno.

U gotovo svim novinarskim reportažama sa pomenute prezentacije Popovićevog projekta, navodi se da je autor "istakao da će realizacija projekta bitno doprinijeti kreaciji cjelovite slike aktivne urbane sredine"

Na Internet prezentaciji Cetinja - Prijestonice Crne Gore - stoji i ovo:

"Lokalna uprava je tokom proteklog perioda, nakon detaljnog razmatranja mogućnosti (kojih mogućnosti? - op.a.), donijela odluku (kako je donijela odluku? - bajanjem u pasulj? - ko je učestvovao u donošenju te važne odluke? - op.a.) da rekonstrukcija trga bude realizovana shodno projektu profesora Popovića.

On je, nakon toga, ponovo angažovan kako bi sagledao stvarno stanje, te da bi izvršio digitalizaciju i unio eventualne izmjene u projekat iz 1986. godine. Na taj način, postignuta je i racionalizacija, kako u materijalnom, tako i vremenskom pogledu".

Jasno - odluka da Popoviću posao dodijeli - direktno - nadasve je racionalna - nema para na Cetinju i te fore - znate već - a žurba je velika - zadnjih 20 godina i više na Cetinju nije urađeno ništa (osim što je privreda ugašena) - pa treba požuriti. Čak i da se Popović odrekao honorara - ne valja - propuštena je, najjednostavnije rečeno, šansa da se šira - i najšira - struka uključi u ovaj projekat.

Nagradno pitanje glasi: što gramatički nije u redu sa nazovi-sintagmom "aktivna urbana sredina"?

U gotovo svim novinarskim reportažama sa pomenute prezentacije Popovićevog projekta, navodi se da je autor "istakao da će realizacija projekta bitno doprinijeti kreaciji cjelovite slike aktivne urbane sredine".

Nagradno pitanje glasi: što gramatički nije u redu sa nazovi-sintagmom "aktivna urbana sredina"?

Inače, Internet prezentacija Cetinja je nevjerovatna. Pod tagom Istorija (cetinje.me/istorija.html) - nalazi se tekstić "Kratka istorija Cetinja". Radi ilustracije, evo vam dva posljednja pasusa toga teksta:

"Cetinje je tokom više godina preživljavalo ozbiljnu krizu u razvoju. Izgradnjom određenih industrijskih pogona, uz ozbiljno zanemarivanje razvoja tradicionalnih i potencijalno mogućih kulturno-prosvjetnih funkcija i turističko-receptivnih kapaciteta, grad nije uspio da stvori šire i pouzdanije osnove za brži i solidniji društveno-ekonomski prosperitet. Vraćanjem Cetinju atributa prijestonice Crne Gore Ustavom Republike Crne Gore, ponovo su mu otvorene perspektive za dalji razvoj".

Nemam komentar, definitivno.

I još nešto - molio bih svakoga ko posjeduje bilo kakvu informaciju o pokojnom Vasiliju Jankoviću, cetinjskom arhitekti, rođenom Cetinjaninu - autoru projekta hotela Park na Cetinju (hotel je srušen 1980, nakon što je pretrpio ozbiljna oštećenja u zemljotresu koji je godinu dana ranije pogodio jug Crne Gore) - i raspoložen da te informacije podijeli sa mnom - da mi ostavi kontakt u Vijestima, u redakciji Kultura.

Unaprijed zahvalan,

Borislav Vukićević

Bonus video: