U Turskoj izvedeno prvo uspješno presađivanje materice u svijetu

"Materica je već postala dio mene i akobogda, držaću jednom svoju bebu u naručju", prenosi Al Arabija riječi oduševljene pacijentkinje
0 komentar(a)
materica, trudnica, trudnoća, Foto: Shutterstock.com
materica, trudnica, trudnoća, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.10.2011. 12:32h

Darija Sert, rođena bez materice, postala je prva žena na svijetu koja je dobila matericu od preminulog donatora. Operaciju su početkom avgusta izveli doktori bolnice Univerziteta Akdeniz u južnoj Turskoj.

"Materica je već postala dio mene i akobogda, držaću jednom svoju bebu u naručju", prenosi Al Arabija riječi oduševljene pacijentkinje.

Operacija u Turskoj je treće presađivanje materice u svijetu, ali tek prva koja je uspješna. Prvi pokušaj datira još iz 1931, kada je presađivanje izvedeno kod žene koja je rođena kao muškarac u Danskoj. Pacijent je umro tri mjeseca nakon operacije, nakon što je njeno tijelo odbacilo organ. Još jedan pokušaj transplatacije izveden je u Saudijskoj Arabiji 2000. godine. Pacijentkinja je primila organ od živog donatora, ali je materica morala da bude uklonjena 99 dana kasnije, zbog teških zgrušavanja.

Uprkos tome što njihove kolege u tome ranije nisu uspjele, turski ljekari su uvjereni u uspjeh njihovog pokušaja. Za razliku od slučaja u Saudijskoj Arabiji, oni su pacijentkinji presadili organ preminulog donatora, što, kako navode, čini određenu razliku.

"Hendikep je presađivanje organa živog donatora", kaže mikrohirurg Omer Ozkan, jer od članova tima koji je obavljao operaciju. Njegov kolega Munir Erman Akar navodi da je tokom operacije sa organom živog donatora vena suviše kratka i tijelo pacijentkinje kojoj se presađuje organ bi moralo da odbaci presađenu matericu.

Medicinski tim navodi kako su u stanju da rpevaziđu takve probleme uklanjanjem dijela tkiva oko materice. Ljekari dodaju i kako uspjehu operacije doprini i poboljšanje imunosupresiva, ljekova koji su značajno poboljšani u posljenjih nekoliko godina.

Turski tim ipak ostavlja prostora za mogući neuspjeh.

"Operacija je bila uspješna, ali potpuni uspjeh će se desiti onda kada Darija Sert bude imala bebu".

Ranije se dosta vjerovalo u potencijal postupka presađivanju materica, ali sa pojavom in vitro oplodnje 1978, ta ideja je uglavnom napuštena.

Bonus video: