Izložba Dževdeta Nikočevića u okviru Plavskih književnih susreta

"Bio sam svugdje po svijetu, ali jedna od mojih najvećih inspiracija su Prokletije, jer su zaista jedan pravi biser"
76 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Marunović, Dževdet Nikočević, Foto: Amil Ibrahimagić
Slobodan Marunović, Dževdet Nikočević, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 01.10.2011. 10:50h

U okviru Plavskih književnih susreta, koji su počeli u Plavu otvorena je samostalna izložba akademskog slikara Dževdeta Nikočevića, koju je otvorio doajen crnogorske glume Slobodan Marunović.

Otvarajući izložbu Marunović je kazao, da je malo je slikara koji su istinski kroz svoje radove uplovili u beskonačne prostore duhovnosti, kroz slikarsko traganje i nalaženje.

„Među jednima od njih je i Dževdet. Odabir slikarske tehnike koju vidimo na njegovim slikama, dio su njegovog metafizičkog prostora i sublimacija slikarstvog iskustva, naslonjenih na jednu čudesnu dimenziju, spoj nevidljive energije koja zračii sa njegovih slika.

Dževdet kroz iskustvo zavičaja i velikog svijeta koji je upoznao, i svega doživljenog stvara svoj mikrokosmos sa svojim slikama“, kazao je Marunović .

„Pretprošle godine je bila izložba Voja Stanića, prošle godine Dada Đurića i čast mi je biti na jednoj manifestaciji sa dugogodišnjom tradicijom, a razlog više s obzirom da je ovo već drugi put da se pojavim u svom zavičaju, jer sam rođen u Gusinju, tako da je ovo razlog više da budem ovdje.

Bio sam svugdje po svijetu, ali jedna od mojih najvećih inspiracija su Prokletije, jer su zaista jedan pravi biser.

Zato sam tu inspiraciju i pretočio u slike koje zastupaju Prokletije i ovu Plavsko-gusinjsku dolinu“, kazao je Nikočević

Bonus video: